Celsius overweegt faillissement en neemt adviseurs in dienst

Het geplaagde Celsius maakt zich volgens The Wall Street Journal klaar voor een faillissement. Celsius Network LLC heeft adviseurs gespecialiseerd in het herstructureren van bedrijven ingehuurd. Deze adviseurs komen van het adviesbureau Alvarez en Marsal en zouden kunnen helpen bij een mogelijke faillissementsaanvraag.

De Wall Street Journal beroept zich op anonieme bronnen en hebben helaas geen bevestiging of ontkenning weten los te peuteren bij vertegenwoordigers van Celsius, en ook niet bij Alvarez en Marsal.

Waarom heeft Celsius problemen?

Celsius is een crypto-platform waarop gebruikers rente kunnen ontvangen over hun crypto-tegoeden, maar ook leningen kunnen afsluiten in crypto. Passief inkomen over je crypto klinkt goed, maar je stelt je crypto wel bloot aan risico’s van een derde partij. En laat die derde partij nu net in de problemen zitten.

De problemen begonnen nadat Celsius een grote investering had gedaan in een stakingstoken genaamd stETH. StETH laat mensen en bedrijven zoals Celsius coins staken (vastzetten) op de Ethereum-blockchain om extra rendement te verdienen via DeFi. Toen de cryptomarkt in mei begon in te storten, klapte ook de waarde van sETH-handel en het werd steeds moeilijker om deze munt te verkopen.

Opnames blokkeren om bloeden te stoppen

Dat maakte het voor Celsius moeilijker om geld bij elkaar te verzamelen voor wanneer gebruikers van hun platform hun geld wilden opnemen. Op 12 juni kondigde Celsius aan dat het de opnames stopte vanwege “extreme marktomstandigheden”, een schijnbare poging om het digitale equivalent van een bankrun af te weren. Celsius schreef:

“Handelen in het belang van onze gemeenschap is onze topprioriteit. In dienst van die verbintenis en om ons te houden aan ons kader voor risicobeheer, hebben we een clausule in onze gebruiksvoorwaarden geactiveerd die dit proces mogelijk maakt. Celsius heeft waardevolle activa en we werken er hard aan om aan onze verplichtingen te voldoen.”

Effect op de cryptomarkt

Het besluit van het bedrijf om opnames te pauzeren heeft ook geleid tot bevriezing van de service bij andere bedrijven. De crypto-uitleendienst Babel Finance en de crypto-beurs CoinFLEX hebben beide opnames opgeschort in de dagen sinds de beslissing van Celsius.

Stabiliseren geldstromen

Vorige week werd bekend dat Celsius het advocatenkantoor van Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP heeft ingehuurd om te adviseren over mogelijke oplossingen voor de aanhoudende financiële problemen.

In een blogpost van 20 juni vertelde het Celsius-team de crypto-gemeenschap over een herstelplan en over de status van het bedrijf. Het belangrijkste doel was om de liquiditeit en activiteiten van het platform te stabiliseren.

Het team van Celsius heeft de cryptogemeenschap ook laten weten dat het stabiliseren van het platform tijd zou kosten. Helaas gedroegen ze zich vervolgens als iemand die na één Tinder-date de ander volledig ghost. Ze pauzeerden alle interactie via social media (vooral Twitter) en de AMA’s (ask-me-anything)-sessies werden geannuleerd. Dit “om zich te concentreren op het navigeren door deze ongekende uitdagingen en om onze verantwoordelijkheden jegens onze gemeenschap na te komen.”

Ontberen doet waarderen

Stel dat Celsius een faillissement aanvraagt en ze via een goede herstructurering het bedrijf kunnen doorstarten, dan is het te hopen dat dit leed niet voor niets was en ze hebben geleerd om zich nederig op te stellen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Nieuwsflash: het was gewoon Ponzi-fraude.

    26 juni 2022