Celsius (CEL) mist 2,8 miljard dollar aan bitcoin en ethereum (ETH)

Het failliete cryptoleenbedrijf Celsius lijkt snel geen geld meer te hebben. Gisteren vond er een hoorzitting plaats en uit de documenten bleek dat Celsius nog tot oktober financieel kan overleven. Daarnaast komen ze voor 2,8 miljard dollar aan bitcoin en ethereum te kort om leningen terug te betalen.

Het advocatenkantoor Kirkland & Ellis dienden verschillende financiële prognoses van het bedrijf in. Volgens hun beramingen zal Celsius in oktober door hun geld heen zijn.

Het faillissement van Celsius

Celsius ging vorige maand failliet en vroeg een zogenaamde chapter 11 procedure aan in de Verenigde Staten. Een chapter 11 faillissementsprocedure zet alle civiele rechtszaken stop en stelt bedrijven in staat om een herstelplan op te stellen terwijl ze operationeel blijven. Het is dus niet zoals in Nederland waarbij een faillissement het einde of een doorstart betekent; het is een trucje om het bedrijf financieel te herstructureren.

Celsius is een crypto-platform waarop gebruikers rente kunnen ontvangen over hun crypto-tegoeden, maar ook leningen kunnen afsluiten in crypto. Passief inkomen over je crypto klinkt goed, maar je stelt je crypto wel bloot aan risico’s van een derde partij. En laat die derde partij nu net in de problemen zitten.

Celsius verloor gok met synthetische Ethereum

De problemen begonnen nadat Celsius Ethereum gestaked had in een protocol, hiervoor kregen ze stETH terug. Deze zouden in theorie altijd evenveel waard zou moeten zijn als de normale ethereum koers. Toen de cryptomarkt in mei begon in te storten, klapte ook de waarde van sETH en het werd steeds moeilijker om deze munt een-op-een te verkopen voor ether.

Financiële positie Celsius verslechterd

Sindsdien werkt Celsius zich door een herstructureringsproces en onderzoekt het manieren om schuldeisers te betalen. Vroeg in het proces toonden documenten een gat van 1,2 miljard dollar op de balans, waarbij het bedrijf 4,3 miljard aan activa had, maar 5,5 miljard USD aan passiva rapporteerde.

Maar dat bleek een positieve inschatting en het lijkt erop dat de financiële positie van het bedrijf verslechterd is.

130 miljoen dollar op in oktober

Het heeft nog steeds ongeveer 130 miljoen dollar in kas in augustus, maar dat zal tegen oktober opraken. Met alle huidige operationele, kapitaal- en herstructureringsuitgaven, verwacht Kirkland & Ellis dat het bedrijf eind oktober bijna 40 miljoen dollar in het rood zal staan.

Celsius heeft flink tekort aan bitcoin en ethereum

Toch zit het grootste gat in de crypto-holdings. Het bedrijf rapporteerde aanzienlijke verschillen tussen aangehouden activa en passiva in de indiening, dit komt neer op een gat van 2,8 miljard dollar in crypto-verplichtingen.

  • Het bedrijf heeft momenteel 348 miljoen dollar in bitcoin, maar voor 2,5 miljard dollar aan uitstaande bitcoin verplichtingen.
  • Er is een spreiding van ongeveer 1 miljard dollar tussen ETH-verplichtingen en de ethers die ze werkelijk hebben.
  • Ook is er een gat van iets minder dan 700 miljoen dollar aan USDC-verplichtingen.
  • De geldschieter heeft ook een gat van 625 miljoen USD in andere munten.
  • Celsius heeft nog wel een overschot aan wrapped BTC en sETH van respectievelijk 557 miljoen en 683 miljoen dollar.
  • Ook hebben ze nog 438 miljoen dollar aan hun eigen CEL-token op de balans staan, dat geeft iets ademruimte.
Bron: Kirkland & Ellis

De cijfers werden ingediend voorafgaand aan de tweede dag van de hoorzitting van het bedrijf, die gisteren werd gehouden. Op 19 augustus vindt een vergadering van schuldeisers plaats.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.