Crypto-leenbedrijf Celsius vraagt faillissement aan

Celsius heeft officieel een faillissement aangevraagd in de Verenigde Staten. Direct nadat het crypto-leenbedrijf uitstaande leningen aan DeFi-protocollen Aave, Maker en Compound had terugbetaald, vroeg het een zogeheten chapter 11 faillissement aan.

Een chapter 11 faillissementsprocedure zet alle civiele rechtszaken stop en stelt bedrijven in staat om een herstelplan op te stellen terwijl ze operationeel blijven. Het is dus niet zoals in Nederland waarbij een faillissement het einde of een doorstart betekent; het is een trucje om het bedrijf financieel te herstructureren.

Slechts 167 miljoen dollar

CNBC meldde vannacht dat Celsius bekend heeft gemaakt aan staatstoezichthouders dat het ‘onmiddellijk’ faillissement aanvraagt. Vanwege hun liquiditeitsproblemen willen ze die chapter 11 procedure in gaan.

In de vroege ochtend kondigde Celsius aan dat ze in feite “een vrijwillige Chapter 11-procedure hadden gestart”. In het persbericht staat dat Celsius slechts 167 miljoen dollar in contanten bezit, dat zal worden gebruikt om “operaties te ondersteunen”. Volgens Celsius doen ze dit vanwege:

“De mogelijkheid om het bedrijf te stabiliseren en een uitgebreide herstructureringstransactie tot stand te brengen die de waarde voor alle belanghebbenden maximaliseert.”

Schuld inlossen

Gisterochtend kregen klanten een sprankje hoop toen Celsius al zijn DeFi-leningen aan Compound had afbetaald. De totale schuld werd hiermee teruggebracht van honderden miljoenen tot nul, waardoor ongeveer 200 miljoen dollar aan onderpand is vrijgemaakt. Gebruikers van Celsius hopen dat het geld gebruikt gaat worden om hen terug te betalen, in plaats van leningen bij DeFi-protocollen.

Wellicht was het verlagen van schulden een vereiste om in aanmerking te kunnen komen voor een chapter-11.

Komt Celsius hier sterker uit?

Alex Mashinsky, mede-oprichter en CEO van Celsius, zegt in het persbericht:

“Dit is de juiste beslissing voor onze gemeenschap en ons bedrijf. We hebben een sterk en ervaren team om Celsius door dit proces te leiden.”

Mashinky verkoopt dit als een moment waar Celsius alleen maar sterk uit kan komen:

“Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we terugkijken op de geschiedenis van Celsius, we dit zullen zien als een beslissend moment, waarop vastberaden en zelfverzekerd handelen de gemeenschap diende en de toekomst van het bedrijf versterkte.”

De rechtbank heeft “verzoeken om werknemers te betalen en hun voordelen ononderbroken voort te zetten” gedurende de procedure goedgekeurd. Celsius zal blijven werken, maar het is niet bekend wanneer klanten hun coins weer kunnen opnemen.

Het faillissement komt overigens niet als een verrassing; op 26 juni werd bekend dat Celsius Network LLC adviseurs gespecialiseerd in het herstructureren van bedrijven had ingehuurd. Deze adviseurs komen van het adviesbureau Alvarez en Marsal. Zo’n chapter 11-procedure is bedoeld om het bedrijf de tijd en ruimte te geven om te herstructureren.

Wat is er gebeurd?

Celsius is een crypto-platform waarop gebruikers rente kunnen ontvangen over hun crypto-tegoeden, maar ook leningen kunnen afsluiten in crypto. Passief inkomen over je crypto klinkt goed, maar je stelt je crypto wel bloot aan risico’s van een derde partij. En laat die derde partij nu net in de problemen zitten.

De problemen begonnen nadat Celsius Ethereum gestaked had in een protocol, hiervoor kregen ze stETH terug, die in theorie altijd evenveel waard zou moeten zijn als een normale ethereum. Toen de cryptomarkt in mei begon in te storten, klapte ook de waarde van sETH en het werd steeds moeilijker om deze munt een-op-een te verkopen voor ether.

Opnames blokkeren om bankrun te voorkomen

Dat maakte het voor Celsius moeilijker om geld bij elkaar te verzamelen voor wanneer gebruikers van hun platform hun ethers wilden opnemen. Op 12 juni kondigde Celsius aan dat het de opnames stopte vanwege “extreme marktomstandigheden”, een schijnbare poging om het digitale equivalent van een bankrun af te weren.

Op 6 juli vroeg Voyager, een ander leenbedrijf ook een chapter 11-faillissement aan.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.