github microsoft bitcoin

Hoe censuur opgelegd door Microsoft Bitcoin en GitHub raakt, aldus Andreas Antonopoulos 

Softwarehostingplatform Github heeft afgelopen week de APK van een protestorganisatie-app, gebruikt door de Tsunami Democràtic, op verzoek van de rechtbank verwijderd. APK is een afkorting voor een bestandsformaat voor Android apps. Tsunami Democràtic is een groep die voor Catalaanse onafhankelijkheid pleit.

Sinds Microsoft vaker censuur

Microsoft nam het platform in juni 2018 over en dit is niet de eerste keer dat er sprake is van censuur. Ontwikkelaars uit Iran, Syrië en de Krim zijn geblokkeerd om gebruik te maken van GitHub.

En dit kan een probleem worden voor de programmeurs en ontwikkelaars die werken aan cryptocurrency. Zo’n beetje elk stukje code in de cryptowereld staat namelijk op GitHub. Sommige ontwikkelaars zien dit als een probleem, ze denken nu al na over een alternatief.

“Het duurde slechts een paar maanden voordat Microsoft de GitHub-cultuur en openheid vernietigde. Wat een schande,” tweet Andreas Antonopoulos, auteur van Mastering Bitcoin.

Microsoft kan ontwikkeling bitcoin hinderen

Antonopoulos wees erop dat het onderliggende protocol, bekend als git, gedecentraliseerd is, wat betekent dat Microsoft het niet kan stoppen met één druk op de knop. Maar wat hij het ‘samenwerkingsplatform’ noemde, bevindt zich nog steeds op GitHub. Toch wel de plaats waar iedereen bespreekt welke stukjes code moeten worden geïmplementeerd en waar verzoeken worden ingeschoten om nieuwe code toe te voegen.

“Het zou me niet verbazen als GitHub op een bepaald moment bitcoin ontwikkelaars van het platform weert,” voegde hij eraan toe.

Een woordvoerder van GitHub reageerde hierop dat het soms verplicht is om mee te gaan met de overheid, om ervoor te zorgen dat GitHub kan blijven opereren. De woordvoerder zei tegen decrypt.co: “Hoewel we het misschien niet altijd eens zijn met die wetten, moeten we mogelijk inhoud blokkeren als we een geldig verzoek van een overheidsfunctionaris ontvangen. Zo blijven onze gebruikers in dat rechtsgebied toegang houden tot GitHub om samen te werken en software te bouwen.”

Welke alternatieven heeft bitcoin?

Vorig jaar tweette de Nederlandse ontwikkelaar Vladimir van der Laan al dat bitcoin een ander onderkomen moet zoeken. Dit is in reactie op de overname van GitHub door Microsoft.

Maar als bitcoin de hele boel moet verhuizen, waar naar toe dan?

Een optie is GitHub’s belangrijkste concurrent, GitLab. Het is een open source-project en heeft tools voor het zelf hosten van repositories, waardoor teams volledige controle kunnen houden over hun eigen projecten.

Goed voorbeeld doet volgen

Sommige cryptocurrency’s zijn al verplaatst. Vorig jaar migreerde Sia-cryptocurrency al naar GitLab.

“GitHub is de afgelopen jaren een soort ruggengraat geworden voor open source-projecten. Dit is ironisch, aangezien GitHub zelf een gesloten bron is en gecentraliseerd,” zei David Vorick, CEO van Sia, destijds in een blogpost. “GitLab daarentegen heeft zich veel meer afgestemd op de echte open source-filosofie.”

Als alternatief is er een versie van de Bitcoin-repository beschikbaar op Tor, beheerd door van der Laan zelf. Tor is een netwerk voor anonieme communicatie, toegankelijk via de Tor-browser.

Decentralisatie is het vechten waard

De acties van Microsoft op GitHub moet je zien als een leermoment: iedereen die werkt aan gedecentraliseerde platforms, moet voorkomen dat ze afhankelijk worden van een centrale partij.

En dat is het vechten waard.

Sir Tim Berners Lee van de Web Foundation is het daarmee eens. Op 29 oktober werd het internet 50 jaar en Berners Lee zegt dat de vrijheid van het internet voortdurend wordt ondermijnd en dat we moeten vechten voor het web dat we willen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.