Gecensureerd corona interview met Wuhan arts te lezen via blockchain Ethereum

Sarah Zheng is een journaliste van de South China Morning Post. Het is haar gelukt om een interview met een arts over het coronavirus te publiceren op de blockchain van Ethereum. Dit was volgens haar nodig, omdat haar artikel gecensureerd werd.

Disciplinaire maatregelen

Het artikel bevat een interview met Dr. Ai Fen, een arts uit Wuhan, het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus. Zij sloeg vroegtijdig alarm maar werd bijna direct geconfronteerd met disciplinaire maatregelen.

De journaliste zegt in bovenstaande tweet dat het artikel toch online staat, dankzij de blockchain van Ethereum.

Hevige censuur

Het interview met Dr. Ai Fen zou gepubliceerd worden in de maarteditie van China’s People magazine. Maar het artikel is verwijderd van het populaire sociale mediaplatform WeChat, ook kan het artikel niet gedeeld worden in chatgroepen.

In de ongecensureerde versie vertelde de dokter dat ze een ongekende en ernstige bestraffing kreeg nadat ze in december had geprobeerd andere artsen te waarschuwen. Dit was vlak nadat de eerste testresultaten van een patiënt met wat toen nog het Sars coronavirus werd genoemd.

Berispt door tuchtafdeling

Dr. Ai omcirkelde de woorden in het rapport op 30 december en deelde het, drong er bij artsen op aan voorzorgsmaatregelen te nemen tegen het virus maar kreeg een berisping van de tuchtafdeling van haar ziekenhuis.

Het interview staat gecodeerd op de blockchain. Ze heeft er opzettelijk (zegt ze) spelfouten in verwerkt en gecodeerd met een QR-code.

Op dit moment circuleren er toch verschillende versies van het interview online als PDF-bestand. Deze zijn allemaal aangepast om onder censuur uit te kunnen komen. Zo zijn veel woorden vervangen door emoji’s en is een deel van het interview in het hanyu pinyin-systeem geschreven. Dat is een Chinees alfabet op basis van Latijnse karakters.

Blockchain als middel tegen censuur

Blockchain kan ervoor zorgen dat mensen toch onder censuur uit kunnen komen. De artikelen zijn namelijk onveranderbaar en blijven voor altijd inzichtelijk. En toch kunnen nieuwsgierige aagjes de informatie niet zomaar raadplegen.

Mocht je dit zelf ook willen proberen, George Levy legt hieronder uit hoe je een bericht versleuteld op de blockchain zet.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.