BREAKING: Centraal-Afrikaanse Republiek accepteert bitcoin als wettig betaalmiddel
Terwijl heel Nederland zich gisteren oranje kleurde, is er aan de andere kant van de wereld een ander oranje feest begonnen. Het presidentschap van Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft bitcoin gedoopt tot wettig betaalmiddel. Hiermee treedt het land in de voetsporen van El Salvador.
Door bitcoin te accepteren als wettig betaalmiddel, kunnen ze andere mogelijkheden gebruiken dan hun ‘nationale’ – door Frankrijk gesteunde – CFA-frank. Deze munt wordt nu nog gebruikt door andere voormalige Franse koloniën.
‘CFA-frank niet goed voor Afrika’
Hoezo zou de CAR dit willen? Econoom Yann Daworo zei in een interview met BBC Afrique dat het leven makkelijker zou worden met bitcoin. Een betaling gaat namelijk erg simpel; via een smartphone. Daarnaast kan bitcoin omgezet worden in elke nationale currency.
“Zakenmensen hoeven niet langer rond te lopen met koffers vol CFA-frank die moeten worden omgezet in dollars of een andere valuta om aankopen te doen in het buitenland”, zei hij. Daarnaast is Daworo geen fan van de huidige CFA-frank. Deze wordt volgens hem niet ten voordele van Afrika gebruikt.
Steeds meer landen in Afrika stemmen om de munteenheid af te schaffen, meldt de BBC. Dit is volgens velen een overblijfsel uit het koloniale tijdperk. Hierdoor kan Frankrijk nog steeds economische controle uitoefenen.
CAR lijkt blij met de komst van bitcoin
Het presidentschap lijkt erg enthousiast in de gedeelde verklaring. De CAR komt hiermee “op de kaart van de moedigste en meest visionaire landen ter wereld”, aldus de verklaring door het presidentschap. Hierin stond ook dat wetgevers unaniem stemden voor de invoering van BTC als wettig betaalmiddel, in tegenstelling tot El Salvador vorig jaar; waar 62 van de 84 wetgevers stemden voor bitcoin.
“In een progressieve, toekomstgerichte visie moet onze natie in staat zijn haar lot na te streven en zich aan te sluiten bij de rangen van degenen die niet alleen het belang van Blockchain-technologie ten volle begrijpen, maar zich ook haasten om er wetgeving voor op te stellen”, aldus de verklaring.
Er gingen al langer geruchten dat CAR van plan was om van bitcoin een legaal betaalmiddel te maken, maar dat bleek destijds om nieuwe crypto-wetgeving te gaan, niet per se om bitcoin.
Nu is het bevestigd door de BBC, Bloomberg news en persbureau AFP.
Berichten uit de Centraal-Afrikaanse Republiek
De BBC heeft een interview gedeeld met journalist Clement di Roma, hij woont in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij zegt dat slechts 10% van de bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek maakt gebruik van internet, en zeer weinigen hebben smartphones. Hij verwacht dus dat de CFA-frank voorlopig nog niet hoeft te vrezen voor zijn positie.
Hij gaat verder door te stellen dat volgens de VN, CAR het op één na minst ontwikkelde land ter wereld is. Waarom heeft de overheid dan bitcoin aangenomen als zo weinigen online verbinding kunnen maken?
- De overheid denkt dat het nieuwe kansen kan openen en voor nieuwe economische ontwikkeling kan zorgen.
- Door de burgeroorlog is het moeilijk om in/uit/met de CFA-frank te handelen. Bitcoin kan dingen gemakkelijker maken.
Vooral voor de 1%
De journalist zegt dat de oppositie zegt dat de meeste mensen bitcoin niet zullen kunnen gebruiken, dat oplichting wijdverbreid zal zijn, dat het door de staat zal worden gebruikt voor het witwassen van geld, en dat het donoren en internationale hulp kan afschrikken. Zeg maar, alles wat men ook over El Salvador zegt.
De bevolking verwacht dat het een speeltje wordt voor de 1% van de bevolking. Gewone mensen hebben geen smartphone en kunnen internet niet betalen. Daarnaast zegt hij dat slechts 14% van de bevolking toegang heeft tot elektriciteit, voornamelijk in de hoofdstad Bangui.
Bijna geen internet en veel armoede
Het wordt een lastige opgave om bewoners van CAR mee te krijgen, volgens de WorldData-website had slechts 4% in 2019 toegang tot internet.
De Centraal-Afrikaanse Republiek is volgens de Wereldbank een van de armste landen ter wereld en is tijdens de corona-jaren alleen maar verder achteruit gegaan. In december keurde het Internationaal Monetair Fonds een programma van zeven maanden goed om het economisch herstel te bevorderen, het BBP te verhogen en de fiscale positie van de regering te verbeteren.
“De bevolking leeft elke dag in deze kwetsbare situatie, dus we moeten ze op tafel brengen zodat we ons sociale contract met hen vernieuwen”, zei minister van Financiën Herve Ndoba deze maand tijdens een interview, georganiseerd door de Wereldbank. “We zouden quick wins moeten hebben, zodat we de bevolking via het noodplan kunnen laten zien dat we kunnen doen wat nodig is om in hun levensonderhoud te voorzien.”
Acht Afrikaanse landen willen van CFA-frank af
Er waren twaalf landen die de CFA nog gebruikte in Afrika, maar acht landen willen deze munt af schaffen volgens het NRC. Deze landen gaan verder met een nieuwe munt; de eco. Het enige probleem van de eco is dat het gekoppeld wordt aan de euro, waardoor het nog geen oplossing is.
Hierdoor zijn deze Afrikaanse landen niet per sé onafhankelijk, maar ontstaat hetzelfde probleem wat El Salvador had in het pré bitcoin tijdperk; de ‘nationale’ currency wordt beïnvloed door een ander land (of andere landen). Bij El Salvador was dit de Amerikaanse dollar, die destijds de Salvadoraanse Colon verving.
Ndongo Samba Sylla, een Senegalese econoom, heeft niet veel goeds te zeggen over deze eco. Hij noemt de afspraken hierover “een quasi-hervorming” volgens het NRC. Ook zegt hij dat dit “de voortzetting van een politiek van monetaire repressie is”.
Wellicht dat bitcoin voor de Centraal-Afrikaanse Republiek een oplossing biedt. De Centraal-Afrikaanse president is positief, want “wiskunde is de taal van het universum. Bitcoin is universeel geld.”