Hoe gaat het met digitale valuta van centrale banken in 2020? Een update

Steeds meer centrale banken wereldwijd ontwikkelen een eigen digitale valuta. Zo’n valuta wordt ook wel een central bank digital currency genoemd, of een CBDC. Vooral dit jaar gaan de ontwikkelingen snel, China heeft zijn versie van een CBDC bijvoorbeeld bijna af. Hoe gaat het daarmee? En welke andere grootmachten zijn bezig met een eigen valuta? Een update.

Chinese digitale yuan bijna af

De centrale bank van China, de PBoC, is al enige tijd bezig met de ontwikkeling van een CBDC. De PBoC is de digitale valuta nu aan het testen, en heeft daar twee weken geleden een creatieve manier voor gevonden.

Op zondag 11 oktober hield de centrale bank namelijk een soort airdrop, waar twee miljoen Chinezen uit de stad Shenzen mee konden doen. In totaal werd er 10 miljoen digitale yuan (ongeveer 1,25 miljoen euro) verdeeld over 50.000 wallets. Deze gelukkige inwoners kunnen dit digitale geld nu spenderen in meer dan drieduizend winkels.

Het lijkt erop dat China de eerste grootmacht wordt met een eigen digitale munt, al is het nog de vraag wanneer deze officieel wordt gelanceerd.

Europese Centrale Bank is bezig met onderzoek

De Europese Centrale Bank (ECB) laat zien dat ze geïnteresseerd zijn in digitale valuta. Op de website van de ECB vinden we terug dat centrale bank de mogelijkheid aan het onderzoeken is om een digitale euro te lanceren.

Begin oktober publiceerde de ECB een onderzoeksrapport van 55 pagina’s. Ze zijn nog niet bezig met het ontwikkelen van een digitale munt, dat zal naar alle waarschijnlijkheid in het midden van 2021 gebeuren.

Op maandag 12 oktober startte de ECB een publieke enquête. Europeanen kunnen aangeven wat zij van een digitale euro vinden, en welke eigenschappen deze digitale euro zou moeten hebben. Dat kan nog tot 12 januari 2021.

Europa loopt dus wat achter op China, die al bijna een werkend product heeft.

Amerika ook nog in experiment-fase

De Verenigde Staten zijn net zoals Europa nog druk aan het experimenteren. Jerome Powell is de voorzitter van de Federal Reserve, de centrale bank van Amerika. Deze week zei hij in een online paneldiscussie het volgende erover: “Het vergt tijd en handenvol werk om een digitale dollar voor te bereiden en elke belanghebbende daarin mee te nemen. Het is voor Amerika belangrijker om dit proces goed voor te bereiden dan de eerste te zijn.”

Gouverneur Lael Brainard van de Federal Reserve hield op 13 augustus dit jaar een speech over de stand van zaken. Volgens hem zijn er de afgelopen jaren al verschillende experimenten geweest met digitale valuta’s. Het is nog zoeken naar de juiste vorm.

Volgens Anthony Pompliano, bitcoin-investeerder van het eerste uur, moet de Fed opschieten om niet achter te lopen op China. Dat zei hij in zijn podcast van 19 oktober: “Ze hebben het over een periode van enkele jaren. Maar als ze nu niet handelen, zal de Verenigde Staten achterlopen op China, het komt namelijk allemaal neer op toegankelijkheid.”

Kleinere landen hebben wel al een eigen munt

Met respectievelijk 1,4 miljard en 741 miljoen inwoners kunnen we het voorstellen dat er grondig onderzoek nodig is om een digitale munt in China en Europa te lanceren.

Maar er zijn ook landen met veel minder inwoners, die wel al een digitale munt hebben gelanceerd.

Zo schreven we eerder deze week over de centrale bank van de Bahama’s, die de Sand Dollar heeft gelanceerd. Deze week al kunnen 385.000 burgers een account openen om met de Sand Dollar transacties uit te voeren. De Bahamaanse centrale bank heeft de munt gelanceerd om contanten aan te vullen en het bestaande betalingssysteem van het land te verbeteren.

Een iets grotere eilandengroep is de Marshalleilanden. Deze munt wordt uitgegeven via de blockchain van Algorand. Tot nu toe is de eilandengroep afhankelijk van de dollar, maar met de Sovereign (SOV) nemen zij het heft in eigen handen. Er is alleen nog één struikelblok: de overheid is nog in conclaaf of het land de munt wel moet uitgeven. Geven zij groen licht, dan kan de pre-sale beginnen.

Is een CBDC een bedreiging voor cryptocurrency?

Dat is moeilijk te zeggen. Wat wel duidelijk is, is dat overheden nauwelijks meer om bitcoin heen kunnen.

Naast particuliere investeerders, durven ook steeds meer beursgenoteerde bedrijven hun kasreserves om te zetten naar bitcoin. Zelfs eerdere tegenstanders zoals PayPal durven het aan om bitcoin en cryptocurrency aan te bieden, al zijn daar haken en ogen aan. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat het steeds lastiger wordt voor overheden om bitcoin te verbieden.

We zijn hoe dan ook benieuwd welk groot land als eerste een CBDC lanceert, en wat de gevolgen daarvan zijn. We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.