Bank van centraal Afrikaanse landen tegen bitcoin, wil eigen digitale valuta
De Banque des États de l’Afrique (BEAC) wil één digitale valuta die gebruikt kan worden door alle lidstaten die aangesloten zijn bij deze centrale bank.
Betaalsysteem moderniseren
Bloomberg schrijft dat het bestuur een e-mail naar de Bank heeft gestuurd na een vergadering in Douala in Kameroen. Het hoofd van de raad van bestuur, Herve Ndoba, ondertekende de e-mail. Het bestuur moedigde de Centrale Bank aan om een digitale valuta te creëren om financiële inclusie te bevorderen en de betalingssystemen in de regio te moderniseren.
Het drong er ook bij de regionale bank op aan een kader te ontwikkelen om cryptocurrency te reguleren.
Vreemde eend in de bijt
BEAC doet dienst als een centrale bank voor de volgende landen:
- Kameroen
- Democratische Republiek Congo
- Gabon
- Tsjaad
- Equatoriaal-Guinea.
- Centraal-Afrikaanse Republiek
De meest opvallende naam van deze lijst is de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dit land is namelijk een van de twee landen ter wereld die bitcoin heeft aangenomen als wettelijk betaalmiddel. Toen dit land bekend maakte vol voor bitcoin te willen gaan, kregen ze veel tegengas van BEAC. De centrale bank verzette zich fel tegen het besluit om bitcoin als wettig betaalmiddel te gebruiken.
De centrale bank gooit nog meer olie op het vuur door donderdag een verklaring af te geven over deze kwestie. Ze stellen dat bitcoin als wettig betaalmiddel in de Centraal-Afrikaanse Republiek “onverenigbaar is met de overeenkomsten en conventies die de Centraal-Afrikaanse Monetaire Unie en de statuten van de Bank van Centraal-Afrikaanse Staten regelen.”
Het lijkt hiermee of de Centraal-Afrikaanse Republiek geen keuze gelaten wordt, maar ondanks de kritiek van de BEAC en van andere internationale instanties, gaan ze gewoon door met bitcoin.
De Centraal-Afrikaanse Republiek is net als de andere landen van deze organisatie nog niet zo ver ontwikkeld dat iedereen elektriciteit, laat staan internet heeft. De adoptie van bitcoin gebeurt dus mondjesmaat, en als de centrale bank een succes wil maken van hun eigen crypto, dan moeten ze zorgen voor voldoende toegang tot internet.
Wat is een centrale bank crypto?
De BEAC wil dus een eigen digitale valuta ontwikkelen voor de deelnemende landen. Zo’n cryptocurrency van centrale banken wordt een CBDC genoemd. Het is met een beetje fantasie een cryptocurrency, maar is eigenlijk niets meer dan een monetair instrument van een centrale bank om beperkingen in het betaalverkeer te forceren en om financiële privacy in te dammen.
Er is nog geen vaste definitie van wat een CBDC precies is, dat komt omdat er nog geen succesvol is gelanceerd op grote schaal. Daarnaast lijken centrale banken wereldwijd er ook andere ideeen op na te houden.
Maar als je zou moeten generaliseren dan zou je kunnen stellen dat een CBDC net als papieren bankbiljetten een betaalmiddel, een rekeneenheid en een waardeopslag is. En net als papiergeld, is elke eenheid uniek identificeerbaar om namaak te voorkomen. CBDC maakt deel uit van de totale bulk geld, samen met andere vormen van geld zoals contanten en giraal geld. Het kan worden opgeslagen, overgedragen en verzonden door allerlei digitale betalingssystemen en -diensten.
Het is geen vereiste dat een CBDC op een blockchain draait. Veel centrale banken hebben daar wel de mond van vol en blockchain biedt de technologische architectuur om de transacties van alle bedrijven en burgers bij te houden. Commerciële banken staan hier ook niet om te springen, omdat hun werkzaamheden grotendeels worden overgenomen door centrale banken.
Mocht je meer willen lezen over BEAC, de rol van kolonialisme en waarom bitcoin juist wel goed zou zijn voor deze regio, dan raden we dit artikel van Alex Gladstein aan.
Hoe zit het met de rest van Afrika?
Afrikaanse landen zoals Ghana, Nigeria, Zuid-Afrika en anderen werken al aan een eigen Central Bank Digital Currency. De Centrale Bank van Nigeria heeft het eNaira-project in oktober 2021 geïntroduceerd. Hoewel er geen officiële rapporten zijn over het gebruik ervan, lijkt de acceptatie van de eNaira laag te zijn.