china centrale bank

Centrale Bank China bepaalt indirect verbod op bitcoin

“Een wrede herschikking op korte termijn door harde optreden van de regering”, zo beschrijven lokale media een nieuw regel van de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC).

Verbod verkoop telefoonkaarten en bankpassen

Ze verbieden nu de verkoop van telefoonkaarten en bankpassen, waardoor weer een weg wordt geblokkeerd voor over-the-counter (OTC) -handel. Dit geldt vooral voor degenen die op de zwarte lijst staan.

De centrale bank kondigde op 18 september een zwarte lijst aan van 1091 OTC-handelsrekeningen. Er wordt geëist dat deze rekeningen drie jaar worden opgeschort en dat online transacties gedurende vijf jaar verboden zijn.

OTC-handel wordt lastig zo

In China verlopen veel betalingen via WeChat Pay of AliPay, waarvoor een telefoonnummer nodig is. Het verbod op het verkopen van telefoonkaarten maakt OTC-handel dus nog moeilijker. Insiders uit de industrie zeggen dat de nieuwe regels van banken zich richten op moeilijker maken van kopen en verkopen van bitcoins, ondanks het officiële standpunt dat dit te maken heeft met maatregelen tegen het witwassen van geld.

Peer to peer en bedrijven

Peer-to-peer-handel is moeilijker te detecteren dan handel via een beurs. Maar als mensen dagelijks verzenden en ontvangen van veel verschillende accounts, dan valt dat op. Bij bedrijven ligt dat anders, daar is het normaal dat ze veel transacties ontvangen en verzenden. Het systeem is nu zo ingericht dat commerciële banken een waarschuwing naar de centrale bank sturen als een individu veel transacties hebben. De centrale bank opent vervolgens een onderzoek en houdt een zwarte lijst bij.

Direct naar centrale bank

In het westen gaan verdachte activiteiten naar federale handhavingsinstanties, die uiteindelijk verantwoording moeten afleggen aan bijvoorbeeld het ministerie van financiën. In China gaan deze meldingen dus naar de centrale bank, die aan niemand verantwoording verschuldigd zijn.

In China heeft de centrale bank echter meer macht dan in andere landen. Ze hebben de autoriteit om rekeningen te sluiten en individuen af ​​te sluiten van het uitoefenen van monetaire functies zonder een beroep te doen op een onafhankelijke rechterlijke macht.

Vorige maand werd bijvoorbeeld een USDT OTC-handelaar van OKex onderzocht omdat hij naar verluidt geld had ontvangen van een scam, waarbij onduidelijk was wat er daarna gebeurde.

Officieus verbod bitcoin

Toch is er in China geen officiële wet die de handel in bitcoin verbiedt. Maarja, de centrale bank is wel bij machte om de vrije uitwisseling van fondsen te verbieden wanneer ze betrekking hebben op crypto’s. Hierdoor is er in de praktijk een soort verbod gecreëerd zonder een woord in hun parlement of in hun rechterlijke macht.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Slechte mensen die Chinezen

    17 oktober 2020
  • Patrick dat gaat hier ook gebeuren op termijn… zoniet nog erger.

    20 oktober 2020
  • Patrick dat gaat hier ook gebeuren op termijn… zoniet nog erger.

    20 oktober 2020