Centrale bank Israël werkt aan eigen crypto, concurrent voor Bitcoin?

De Centrale Bank in Israël bereidt zich voor op mogelijke scenario’s waarin het een CBDC (central bank digital currency) zou willen uitgeven. Een daadwerkelijk plan is er nog niet, maar bij bepaalde omstandigheden zal de Bank of Israel hoogstwaarschijnlijk de knoop doorhakken.

Het actieplan lijkt vooral gericht te zijn op het beschermen van de Israelische munt en het voorkomen van de migratie naar andere digitale activa, zoals Bitcoin.

Wat is een CBDC (central bank digital currency)?

Om het actieplan van Israel te kunnen begrijpen is het belangrijk om eerst te weten wat een CBDC precies is.

Een centrale bank digital currency, of CBDC, verschilt niet veel van een traditionele munt uitgegeven door een centrale bank. Je kan CBDC definiëren als een digitale versie van fiatgeld (zoals de euro, dollar, yen), maar dan met de gemakken van cryptocurrencies.

CBDC’s maken net als cryptocurrencies gebruik van blockchaintechnologie. Hierdoor kunnen ze de voordelen van crypto bieden, zoals onmiddelijke transacties en lage kosten, zonder de nadelen zoals potentiële volatiliteit.

Toch zijn veel mensen tegen CBDC’s. Een CBDC zou de overheid namelijk meer controle geven over het geld van burgers. De blockchaintechnologie maakt het mogelijk om een volledig toezicht op alle transacties te krijgen. Het zou in principe zelfs mogelijk zijn om een CBDC te maken met restricties op gelduitgaven. Bijvoorbeeld een uitkering die alleen uitgegeven kan worden aan eten in de supermarkt.

Een CBDC zou de vrijheid en privacy van mensen theoretisch gezien dus flink kunnen inperken.

Digitale sjekel vs. Bitcoin

Op 17 april publiceerde de Bank of Israel een artikel met scenario’s die zouden kunnen leiden tot de uitgifte van een digitale sjekel. In totaal ging het om vijf scenario’s, waarvan één te maken had met een mogelijke toename in het gebruik van stablecoins.

Een toename in het gebruik van stablecoins kan “het betalingssysteem schaden”, merkte het committee op. Daaraan werd toegevoegd dat stablecoins die niet aan de sjekel zijn gekoppeld “ook de monetaire transmissie kunnen schaden”.

“Op dit moment zijn er geen tekenen dat stablecoins als betaalmiddel in Israël op grote schaal worden gebruikt. De betalingsgewoonten van het publiek zouden echter snel kunnen veranderen, bijvoorbeeld in een scenario van uitgifte door een grote entiteit uit de particuliere sector.”

De andere scenario’s waarin een digitale sjekel uitgegeven zou worden zijn: de afname van het gebruik van cash, andere landen die CBDC’s uitgeven, competitiviteit op het gebied van betalingssystemen en technologische ontwikkelingen in betalingssystemen.

In principe wil de Centrale Bank van Israël dus relevant blijven en voorkomen dat mensen overstappen naar andere middelen of valuta. Een CBDC is echter niet meer concurrentie voor Bitcoin dan het normale fiatgeld al was. CBDC’s, het normale fiatgeld en Bitcoin zijn namelijk alle drie middelen om mee te betalen.

CBDC’s zijn eerder concurrentie voor stablecoins. Stablecoins moeten, zoals uit de naam blijkt, stabiel blijven en dienen als veilige haven voor de cryptocurrency-markt. CBDC’s zouden dit ook kunnen doen en wellicht beter, maar wel ten koste van een stukje privacy en vrijheid …


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.