Verschillende centrale banken werken samen aan grensoverschrijdend cryptocurrency project

Centrale banken uit China, Thailand, de Verenigde Arabische Emiraten en Hong Kong zijn een project gestart voor grensoverschrijdende betalingen in digitale valuta.

China en de Verenigde Arabische Emiraten haken aan

De Hong Kong Monetary Authority (HKMA) en de Bank of Thailand (BOT) werken sinds vorig jaar samen om de toepassing van digitale valuta van de centrale bank (CBDC) te bestuderen. De onderzoeksgroep wordt nu uitgebreid met de People’s Bank of China (PBOC) en de Centrale Bank van de Verenigde Arabische Emiraten.

Fiatvaluta digitaliseren

De digitale valuta’s van centrale banken worden steeds populairder bij de monetaire autoriteiten van de hele wereld. Het komt er op neer dat centrale banken hun eigen fiatvaluta willen digitaliseren. En ja, hier hebben ze gekeken naar verschillende eigenschappen van cryptocurrency.

Welk soort technologieën en ideeën worden gebruikt, verschilt van bank tot bank.

Blockchain voor efficiëntie

Maar de groep centrale banken onder leiding van HKMA en BOT onderzoek het gebruik van blockchain, of in hun eigen woorden, gedistribueerde grootboektechnologie. Dit verwijst naar databases die worden gedeeld tussen betrokken entiteiten en registreren transacties. Ze zijn niet per se eigendom van één centrale bank, maar vormen een gedeeld grootboek van activiteiten. DLT (blockchain wordt beschouwd als een manier om grensoverschrijdende betalingen efficiënter te maken.

‘Het project zal manieren onderzoeken om DLT te gebruiken om real-time grensoverschrijdende betaling-versus-betalingstransacties in vreemde valuta te vergemakkelijken’, aldus de centrale bank van Hongkong.

Grensoverschrijdende betaling

De Bank for International Settlements (BIS), een groep centrale banken, legt uit wat betaling-tegen-betaling is: ‘Betaling-tegen-betaling is een vereffeningsmechanisme om ervoor te zorgen dat de definitieve overboeking van een betaling in de ene valuta plaatsvindt als de definitieve overmaking van een betaling in een andere valuta of valuta’s plaatsvindt.’

Grensoverschrijdende betalingen zijn traditioneel traag en duur. Centrale banken zijn van mening dat digitale valuta’s van centrale banken deze kunnen versnellen. De centrale banken zullen ook zakelijk gebruik in een grensoverschrijdende context onderzoeken, waarbij zowel binnenlandse als buitenlandse valuta worden gebruikt.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.