CFTC-voorzitter: ‘Bitcoin is de enige digitale grondstof in het crypto-landschap’

De voorzitter van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC), Rostin Behnam, is van mening dat Bitcoin de enige crypto-asset is die kwalificeert als digitale grondstof. Behnam sprak deze woorden tijdens een crypto-evenement van de Princeton University.

Wat is de CFTC?

De CFTC is een financiële instelling in de Verenigde Staten die je kunt vergelijken met de Securities and Exchange Commission (SEC). Het is een soort toezichthouder die regels maakt voor de financiële markten. Opvallend is dat de CFTC en de SEC het vaak niet helemaal eens kunnen worden over wie het hoogste woord zou moeten hebben als het over crypto gaat.

Over het algemeen krijgen we vaker uitspraken en zaken van de SEC mee (denk aan de rechtszaak van Ripple), maar ook de CFTC laat steeds vaker van zich horen. Nu is de voorzitter van dit belangrijke financiële orgaan dus van mening dat Bitcoin de enige asset in de crypto-wereld is die kwalificeert als een digitale grondstof.

Opvallende uitspraak

Dat is een opvallende uitspraak, omdat Behnam niet lang geleden zei dat ook Ethereum een digitale grondstof is. Voor die uitspraak hoeven we alleen maar terug naar oktober 2022. Destijds gaf Behnam antwoord op de vraag welke cryptocurrency’s kwalificeren als digitale grondstof en welke als effect.

We spreken van een effect als een asset een zekere winstverwachting met zich meedraagt, die voortkomt uit activiteiten van een bedrijf dat achter de asset zit. In het geval van Ripple Labs en de XRP token stelt de SEC bijvoorbeeld dat er sprake is van een effect.

Mocht de SEC daar gelijk in krijgen, dan betekent dit dat Ripple Labs enkele boetes krijgt en dat de XRP token van alle beursplatformen verdwijnt. Zonder licenties is het voor cryptobeurzen namelijk niet toegestaan om de XRP token aan te bieden. In die zin is het dus extreem belangrijk voor een token om niet als effect te kwalificeren.

Gevaar voor Ethereum?

In theorie betekent dit dat Ethereum volgens Behnam kwalificeert als effect. Er bestaat een mogelijkheid dat hij van mening is veranderd vanwege de overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Niet lang geleden riep SEC-voorzitter Gary Gensler namelijk dat alle Proof-of-Stake assets mogelijk als effect kwalificeren.

“Investeerders verwachten een winst op basis van het werk van anderen”, zo sprak Gensler over Proof-of-Stake blockchains. Ook het feit dat een kleine groep ontwikkelaars binnen Ethereum bepaalt wanneer mensen hun stake kunnen losmaken kan een rol spelen.

In het verleden oordeelde de SEC dat een crypto niet kwalificeert als effect indien deze voldoende decentraal is. Daar lijkt het met deze uitspraken dus weer een beetje op terug te komen. Het zou voor de industrie een goede zaak zijn als hier eindelijk duidelijkheid over komt.

Het is voor mensen binnen de industrie, maar ook voor investeerders immers niet lekker om met deze dreiging boven het hoofd te werken. Als de SEC of de CFTC van oordeel zijn dat zij hard moeten optreden tegen de crypto-sector, dan kan dat grote gevolgen voor de koersen hebben. Bitcoin lijkt de enige asset waar de SEC en de CFTC unaniem over zijn.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.