Chainlink kondigt nieuw product aan om authenticiteit van dApps te controleren

Oracle-platform Chainlink kondigt Verifiable Randomness (VRF) aan, een manier om willekeurige cijfers te genereren uit een smart contracts. Mede-oprichter Sergey Nazarov kondigde dit aan op Consensus: Distributed. De nieuwe functie klinkt heel abstract, maar heeft nuttige toepassingen.

Hoe werkt het? Een smart contract stuurt een seed naar een orakel van Chainlink. Dit orakel genereert een willekeurig cijfer met behulp van Chainlink’s VRF. Dit nummer kan je weer terugsturen naar de applicatie. De applicatie kan het nummer vervolgens als willekeurig bestempelen op basis van de public key van het orakel en de seed van de applicatie.

Verschillende functies

Een van de functies is het controleren of er niet geknoeid is met een decentrale applicatie, ofwel dApp. Volgens Nazarov een interessante kwestie: ‘Veel applicaties kunnen niet in een vertrouwensloze manier bestaan zonder willekeurigheid.’

Maar met VRF kan je ook andere dingen waarbij je willekeurige cijfers nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan spellen die gebouwd zijn als decentrale applicaties. Spelers van dat soort spellen kunnen willekeurige beloningen krijgen, ook wel loot drops genoemd.

Of je zou VRF bijvoorbeeld kunnen gebruiken om een representatieve steekproef te krijgen van nodes en miners. Deze steekproef kan stemmen op een verandering van het protocol van een blockchain. Volgens Chainlink zijn er genoeg mogelijkheden.

Koers van Chainlink in stijgende lijn

Sinds de aankondiging op 12 mei bevindt de koers van Chainlink zich in een stijgende lijn. De koers is gestegen van 3,45 dollar naar 3,90 dollar. Of dat iets met het nieuwe product heeft te maken valt trouwens te betwijfelen. Bitcoin en andere cryptomunten zijn in dezelfde periode flink in waarde gestegen, het kan goed zijn dat Chainlink ook van deze koersbewegingen heeft geprofiteerd.

Wil je meer lezen over VRF? Bekijk dan de blogpost van Chainlink.

Wat is Chainlink?

Chainlink biedt een decentrale oplossing aan waarmee je informatie van ‘buitenaf’ kan inladen in smart contracts. Dit is handig voor verschillende blockchainprojecten, denk bijvoorbeeld aan DeFi (gedecentraliseerde finance). Regelmatig hoor je over blockchainprojecten die Chainlink gebruiken voor hun applicaties.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bekijk reacties

  • Dat ziet er echt fantastisch uit. Niet eenvoudig te begrijpen voor mij maar ik denk dat ik de grote lijnen wel mee heb. Proficiat

Recente artikelen

Ledger, BRD en andere bitcoin wallets wellicht slachtoffer van hack BigSpender

Onderzoekers van het Israëlische ZenGo hebben alle bitcoin gebruikers gewaarschuwd voor een nieuwe kwetsbaarheid in…

6 uur geleden

Activiteit op blockchain van bitcoin sinds 20.000 dollar niet zo hoog geweest

Het aantal actieve dagelijkse bitcoin adressen is gestegen tot 1,07 miljoen volgens cryptocurrency data provider Santimnet.…

9 uur geleden

Japanse centrale bank heeft Proof of Concept voor digitale Yen

De Bank of Japan kondigde gisteren aan dat zij met een CBDC experimenteren om de…

10 uur geleden

Komiek Bill Burr wil bitcoin kopen na podcast met Anthony Pompliano

Comedian Bill Burr heeft het licht gezien nadat Anthony Pompliano voorbeeld na voorbeeld gaf over…

1 dag geleden

99% van alle transactiekosten worden betaald voor Bitcoin en Ethereum

Is mining anno 2020 lucratief? Dat hangt af van de cryptocurrency die je wilt minen.…

1 dag geleden

Deze 5 nationale valuta’s zijn minder waard dan 1 honderd miljoenste bitcoin (sat)

Gisteren schreven wij over het belang van bitcoin bij hyperinflatie. De situatie in Libanon, Venezuela…

1 dag geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app

Check it out!