Chainlink stijgt met 20% en bereikt record na publiceren van nieuw whitepaper

Chainlink heeft vandaag een nieuw whitepaper gepubliceerd met ambitieuze plannen. Daar lijkt LINK direct op te reageren, de crypto bereikt een recordwaarde van meer dan 36 euro! Wat staat er in het nieuwe whitepaper?

Volgens Chainlink-oprichter Sergey Nazarov gaat het in ieder geval om een “grote stap voorwaarts” in de evolutie van de hybride slimme contracten.

“Hybride smart contracts gaan over het combineren van blockchain smart contracts, en het bewijs en data en berekeningen van de wereld buiten de blockchain,” vertelt Nazarov in een interview met Decrypt. “Dit is een grote sprong voorwaarts omdat het herdefinieert wat mensen kunnen bouwen.”

LINK reageert met enorme stijging

Terwijl de bitcoin koers daalt, laat Chainlink een mooie stijging zien. Alleen vandaag al stijgt LINK met 20 procent, en daarmee stormt de token de top 10 grootste cryptomunten in. Rond half vijf vanmiddag bereikte de Chainlink koers een waarde van 36,19 euro. Dat is de hoogste prijs ooit!

Toepassingen voor NFT’s, stablecoins en DeFi

Chainlink biedt met de nieuwe technologie die in het whitepaper wordt genoemd toepassingen voor NFT’s, stablecoins en de opbloeiende industrie van Decentrale Financiën (DeFi). Volgens Nazarov kan DeFi dit jaar nog doorgroeien naar een totale waarde van meer dan 500 miljard dollar.

Het nieuwe whitepaper heet Chainlink 2.0: Volgende Stappen in de Evolutie van Decentrale Oracle Netwerken, en bouwt voort op het fundament dat de startup heeft gelegd om een nieuwe ‘MetaLaag’ architectuur voor hybride smart contracts te ontwikkelen.

Met de technologie van Chainlink kunnen blockchains beter gebruikmaken van informatie uit de ‘echte wereld’, ook wel ‘off-chain’ informatie genoemd. Nazarov: “Wat de nieuwe use cases gaat definiëren is hun vermogen om waardevolle uitkomsten te coördineren over blockchains heen, en overal elders. En die coördinatie is waar hybride slimme contracten echt over gaan.”

De diensten die Chainlink momenteel levert zijn onder meer prijsfeeds, die door projecten worden gebruikt om miljarden aan waarde veilig te stellen. Maar je kan ook denken aan API’s om blockchains te verbinden met off-chain bronnen (zoals gegevens voor verzekeringen).

Voel je de #FOMO? Chainlink kopen is snel en makkelijk met de alles-in-één crypto app BLOX:

Download BLOX

Technologie wordt nu al gebruikt

Eigenlijk worden hybride smart contracts al gebruikt door een aantal DeFi projecten. Denk bijvoorbeeld aan stablecoin uitgever Paxos, die Chainlink gebruikt voor zowel prijsgegevens als proof of reserves. Nazarov:

“DeFi is een verzameling van hybride smart contracts die met elkaar samenwerken, en orakels gebruiken om zichzelf goed te laten functioneren.”

Chainlink 2.0 zal deze bestaande diensten een boost geven, en ontwikkelaars in staat stellen om meer geavanceerde slimme contracten te bouwen die DeFi nog sneller laat groeien. Sergey Nazarov:

“We hebben ongelofelijk veel geleerd over wat er nodig is om een goed hybride smart contract te bouwen en wat er nodig is om een goede, zeer betrouwbare set van orakels in een orakel netwerk te bouwen.”

Wat gaat er veranderen?

Hybride slimme contracten leiden tot nog geavanceerdere decentrale Oracle-netwerken. Deze netwerken worden in het whitepaper “DON’s” genoemd (naar Decentralized Oracle Network). Een DON dient als een berekenlaag buiten de blockchain. Deze DON’s vormen wat Nazarov de MetaLayer noemt.

De MetaLayer, en zelfs de definitie daarvan, is nog werk in uitvoering. Maar volgens het whitepaper is dit de plek waar hybride slimme contracten verbinding maken met een betalingsnetwerk om informatie te delen. Deze MetaLayer maakt meer mogelijk met off-chain data. Denk aan een nog hogere frequentie van updates voor prijsfeeds.

Maar je kan ook denken aan decentrale identiteits-services. Nazarov: “Er komt een set van Chainlink identiteitstools, waar gebruikers identiteitsgegevens in een smart contract kunnen plaatsen. Daardoor kunnen smart contracts voldoen aan wet- en regelgeving, en dit maakt smart contracts bruikbaarder voor ondernemingen.”

Wat betreft het aantal Oracle-netwerken is Nazarov ambitieus: “Op dit moment zitten we op enkele honderden Oracles, maar we willen naar duizenden.”

 

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.