Changpeng Zhao en Brian Armstrong ondersteunen idee Vitalik Buterin voor crypto exchanes

Het omvallen van FTX betekent een grote deuk in het vertrouwen van de crypto-industrie. Om dat vertrouwen terug te winnen is het volgens Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, belangrijk dat beursplatformen transparant zijn. De technologie maakt het mogelijk om dat voor elkaar te krijgen op een manier die ook de privacy van gebruikers respecteert.

Het plan van Vitalik Buterin

Vitalik Buterin stelt een systeem voor waarin gebruikers op basis van cryptografie kunnen controleren of hun fondsen daadwerkelijk bij de beurs aanwezig zijn. Dit is mogelijk via een zogenaamde Merkle Tree, in combinatie met de privacy van een zk-SNARK.

Een Merkle Tree is een manier waarop het mogelijk is om specifieke informatie te verifiëren, zonder de complete dataset openbaar te maken. Jij kunt op die manier verifiëren dat jouw fondsen aanwezig zijn in de wallets van de beurs, zonder dat je de rest van de database kunt inzien.

De toevoeging van zk-SNARKs maakt het mogelijk om ook de privacy van andere gebruikers te waarborgen. Het zijn een paar lastige termen, maar het belangrijkste om te onthouden is dat jij hiermee specifiek kunt controleren of jouw fondsen in de wallets van jouw beursplatform zitten.

Positieve reacties

Het plan van Vitalik Buterin kan rekenen op positieve reacties van enkele grootheden uit de industrie. Onder andere Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, en Changpeng Zhao, de CEO van Binance, zijn te spreken over het idee van Vitalik Buterin.

In het bovenstaande bericht bedankt Brian Armstrong specifiek Vitalik Buterin voor zijn bijdrage om het onderzoek in dit veld naar een hoger niveau te tillen. “On-chain accounting wordt een belangrijk onderdeel van de crypto-economie”, aldus de CEO van Coinbase.

Ook Binance CEO Changpeng Zhao geeft aan dat hij momenteel werkt aan de nieuwe ideeën van Vitalik Buterin. Alles bij elkaar is dit een veelbelovende ontwikkeling die aantoont dat de ellende rondom FTX ook positieve effecten heeft.

Terug naar de basis

Uiteindelijk is Bitcoin door Satoshi Nakamoto bedacht als een vorm van geld die je volledig in eigen beheer kunt bewaren. Een vorm van geld waarbij je niet afhankelijk bent van de keuzes die gecentraliseerde entiteiten als banken maken. De beste manier om jouw bitcoin te bewaren is in een eigen wallet, mocht je daar voldoende technische kennis voor hebben.

In principe is het niet lastig om een eigen wallet te beheren, maar voor beginners kan het een eng idee zijn. Als je een fout maakt, dan is het immers mogelijk dat al jouw fondsen verloren gaan. In die zin is het goed om je eerst in te lezen voordat je overstapt op een eigen wallet.

Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe je een back-up moet maken en gebruiken, zodat je altijd bij jouw crypto kunt. Daarnaast is het belangrijk dat jouw back-up onmogelijk in handen van een potentiële aanvaller kan komen.

Voor de meeste mensen is dat in het begin nog teveel gevraagd, waardoor een beursplatform de meest veilige optie is. Daarbij is het echter wel belangrijk om een betrouwbare beurs uit te kiezen. Helaas bleek het op de Bahamas gevestigde FTX dat niet te zijn en zijn ruim 1 miljoen mensen hun crypto-vermogen verloren.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.