‘Handelsbesprekingen China en Amerika hebben invloed op bitcoin koers’
Bitcoin is een indicator van verborgen geopolitieke spanningen. Dat schrijft Peter Tchir, voormalig uitvoerend directeur van Deutsche Bank in een artikel op Forbes van dinsdag 30 juli.
Bitcoin reageert op handelsbesprekingen tussen China en Amerika
In het artikel speculeert Tchir over de invloed van de handelsbesprekingen tussen China en Amerika op de koers van bitcoin. Eén ding in het bijzonder viel hem op. De koers van bitcoin steeg in mei al voordat bekend werd dat deze handelsbesprekingen bekend werden.
Verder valt het Tchir op dat de koers van bitcoin reageert op het nieuws. Volgens Tchir daalt de prijs van bitcoin bij positieve berichtgeving rondom China en Amerika. En andersom stijgt de koers wanneer er negatief nieuws is over de handelsbesprekingen.
Sinds dinsdag 30 juli zijn de handelsbesprekingen tussen China en Amerika weer hervat. En dat zorgt ervoor dat Donald Trump weer driftig aan het tweeten is over China. Als voorbeeld geeft Tchir een tweet van Trump van afgelopen dinsdag.
Daarin haalt Trump uit naar de werkloosheid in China. Hij stelt dat China maar liefst vijf miljoen banen heeft verloren als gevolg van de ‘Trump tarieven’. Als gevolg van zijn ‘America First’-beleid heeft hij de importtarieven van producten vanuit China flink verhoogd. En dat is goed voor Amerika, aldus Trump.
China has lost 5 million jobs and two million manufacturing jobs due to the Trump Tariffs. Trumps got China back on its heels, and the United States is doing great. @AndyPuzder @MariaBartiromo
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 30, 2019
Daar bleef het overigens niet bij, want Trump kwam diezelfde dag nog met meer spierballentaal. Trump schrijft dat China niet te lang moet wachten met het maken van een deal: ‘Win ik de aankomende verkiezingen, dan wordt het akkoord waar we nu over onderhandelen veel strenger dan waarover we nu spreken.’
Maar koers bitcoin reageert minder op nieuws dan aandelen
De koers van bitcoin is een beetje gestegen na deze sneer richting China. Toch reageert bitcoin minder op het nieuws dan aandelen, volgens Tchir. Hij vraagt zich daarom af:
‘Weet de Chinese elite dat de krantenkoppen negatiever zijn dan de realiteit? Het is nog niet duidelijk genoeg, maar ik denk dat de koers van bitcoin nu suggereert dat er geen alarm is vanuit China. En dat is positief.’
Tchir besluit zijn betoog door toe te geven dat de koers van bitcoin van veel meer factoren afhankelijk is. Toch vindt hij dat de geopolitieke situatie zeker niet vergeten mag worden. Nieuws vanuit grootmachten zoals Amerika en China hebben volgens hem zeker invloed op de koers van bitcoin.
Moeilijker om aan bitcoin te komen in China
Tchir vergeet overigens te melden dat het moeilijker is in China om aan bitcoin te komen. Sinds september 2017 is het verboden om in bitcoin te handelen met de Chinese yuan. Daarnaast zijn buitenlandse cryptocurrency exhanges en ICO’s verboden in China. Dat allemaal maakt het een stuk lastiger om bitcoin te kopen in China.