Cryptocurrency van overheid China kan al op 11 november lanceren. Alibaba één van eerste ontvangers

Na vijf jaar van onderzoek en ontwikkeling staat de digitale valuta van China op het punt om gelanceerd te worden. Volgens geruchten krijgen acht bedrijven en banken voor het eerst toegang tot de digitale munt.

Paul Schulte werkte tot 2012 als hoofd financial strategy bij de China Construction Bank, een van de vier grootste banken van China. Hij vertelt aan Forbes dat de volgende bedrijven en banken in eerste instantie toegang krijgen tot de munt: Alibaba, Tencent, vier Chinese banken en Union Pay, de grootste creditcardmaatschappij in China.

Niet zoals bitcoin

De digitale munt van de centrale bank van China is een Central Bank Digital Currency. Dit wordt vaak ook wel afgekort als CBDC. Je moet deze munt dus niet verwarren met cryptocurrency’s zoals bitcoin en ether. Dat bevestigen Chinese autoriteiten trouwens zelf ook (let op: wel even Google Translate aanzetten).

De CBDC werkt met een soort van blockchain, maar wel met een gesloten systeem. Zo moet je jouw identiteit verifiëren om gebruik te maken van het systeem. Inwoners van China kunnen de munt uitwisselen bij commerciële instituties.

Toch moet je de munt van China niet onderschatten. De Chinese Volksbank (China’s centrale bank) heeft de ambitie om een digitale wereldmunt te worden. Met bijna 1,4 miljard potentiële gebruikers is dat helemaal geen gekke gedachte. Daarnaast blijft China de trends van digitale currency’s in het binnen- en buitenland nauwgezet volgen. Een belangrijk detail is dat de Chinese cryptocurrency niet ontworpen is om de digitale renminbi te vervangen, maar om de fysieke bankbiljetten en munten in omloop te vervangen.

 


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Ontvang nieuwsbrief


 

De macht weer terug naar de bank

Een digitale valuta klinkt mooi, maar het doel van China is minder idealistisch. Met de nieuwe valuta wil de Chinese Volksbank de macht over betalingen en data weer teruggrijpen.

Professor Hui van de Universiteit van Hong Kong legt dit uit aan TheBlockCrypto:

‘Commerciële banken hebben een achterstand opgelopen in de concurrentiestrijd met mobiele betaalbedrijven. Big data met betrekking tot betaling en online gedrag wordt nu gedomineerd door AliPay en WeChat Pay in China. Ik verwacht dat de Chinese Volksbank met hun nieuwe digitale valuta een eigen platform ontwikkelen om big data op te slaan’

De nieuwe munt lijkt in deze zin de Chinese variant van Facebook’s Libra te worden. Door de focus op online mobiele betalingen kan China’s digitale munt diensten zoals AliPay en WeChat Pay wegconcurreren. Mu Changchun van de People’s Bank of China (PBOC) gaat in op de vermeende concurrentie:  Volgens MU kan Libra 1.000 transacties per seconde aan. De Chinese munt is ontworpen om 300.000 transacties per seconde aan te kunnen. Hij gaf ook wat context: op het hoogtepunt van Singles Day 2018 werden er 92.771 transacties per seconde gedaan.

Gesloten blockchain

Mu Changchun zegt dat dit alleen mogelijk is omdat de Chinese bank de munt niet op een volledig open en toegankelijke blockchain vertrouwt. Ze gebruiken een permitted blockchain die door de centrale bank centraal wordt beheerd. In plaats van een algoritme te gebruiken om de aanvoer te beperken, zoals bitcoin, zegt Mu dat de centrale bank de aanvoer zelf regelt.

Chinese digitale munt kan al op 11 november worden gelanceerd

Een anonieme bron zegt tegen Forbes dat de technologie achter de Chinese cryptocurrency sinds vorig jaar klaar is en dat de cryptocurrency al kan worden gelanceerd op 11 november. Dit is de drukste dag van het jaar voor Chinese winkels, namelijk Singles Day. Misschien ken je deze dag wel omdat Alibaba in hun app geen kans onbenut laat om je kortingen te bieden rond die tijd.

De acht instellingen zijn vervolgens verantwoordelijk voor het verspreiden van de Chinese digitale renminbi. De bron zegt dat zij ervoor moeten zorgen dat 1,3 miljard Chinese burgers en anderen die zaken doen in renminbi overstappen op de cryptocurrency.

Uiteindelijk wil de Chinese centrale bank de digitale munt ook beschikbaar stellen aan Amerikaanse investeerders en aan Amerikaanse banken.

Is de nieuwe munt van China een bedreiging voor bitcoin? Dat hoeft niet. Bitcoin is namelijk decentraal en volledig onafhankelijk. Er is geen centrale entiteit die de regels verzint voor bitcoin. Miljoenen mensen maken al gebruik van bitcoin, en het netwerk wordt steeds veiliger. Het worden hoe dan ook interessante jaren.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • I constantly spent my half an hour to read this weblog’s
    content daily along with a cup of coffee.

    21 november 2019