Categorieën: Regulering

China bereidt zich voor op nieuwe bankrun, grote transacties moeten gemeld worden

China is een pilotprogramma begonnen om grote transacties in toom te houden. Deze grote transacties kunnen voortkomen uit zorgen over de staat van de economie en het Chinese financiële systeem. Het financiële systeem heeft te maken met zeepbellen vol slechte schulden en de economie heeft te lijden onder het coronavirus, aldus Bloomberg.

Eerst een pilot

Charlie Zhu en Evelyn Yu van Bloomberg schrijven dat de pilot begint in de provincie Hebei. Particuliere en zakelijke klanten moeten vooraf melding maken van grote opnames of stortingen. Het tweejarige programma zal in oktober worden uitgebreid tot Zhejiang en Shenzhen, dit heeft invloed op meer dan 70 miljoen mensen.

Chinese geldschieters hebben te maken met steeds meer leningen die er slechter uit gaan zien nu de economie vertraagt. Bloomberg schrijft dat er vorige maand twee bankruns ternauwernood tegen kon worden gehouden door de autoriteiten. Vorig jaar nam China ook al enkele commerciële banken over, wat aangeeft dat de economie fragiel is.

Verschil particulier en zakelijk

Het proefprogramma heeft tot doel het toezicht op ‘onredelijke eisen van grote hoeveelheden contant geld’ aan te scherpen om de systematische risico’s in de hand te houden, aldus de PBOC in de verklaring. In de praktijk betekent dit dat bedrijven die transacties van 500.000 yuan (63.000 euro) overschrijden dit moeten melden. De drempel bij individuen ligt op 100.000 yuan (12.500 euro) tot 300.000 yuan (38.000 euro), afhankelijk van de regio.

Tijdens de pilot worden transacties niet tegengehouden, maar banken en kredietverleners moeten alle risico’s kunnen verklaren en klanten opvolgen die afkomstig zijn uit sectoren met een hoog risico of die frequente transacties maken.

S&P Global schreef dat het Chinese bancaire systeem van 41 biljoen dollar behelst en een vijfde hiervan bestaat uit slechte leningen. Ook zeggen ze dat kleine banken naar schatting 349 miljard dollar aan vers kapitaal nodig hebben.

Dit geeft eens te meer de noodzaak voor een munt aan, die nauwelijks last heeft van inflatie en censuurbestendig is. Waarbij geen bank of overheidsinstantie invloed kan uitoefen op transacties.

Wat dat betreft zou een digitale versie van de yuan de Chinese centrale bank alleen maar meer middelen geven om de geldstromen te controleren.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Aandelen influencer wil alles weten over bitcoin en vraagt hulp Winklevoss tweeling

De populaire Twitter influencer Dave Portnoy, beroemd om zijn motto 'stocks only go up', wil…

3 uur geleden

Technische analyse: dit is waarom VeChain met 61 procent zal stijgen

Vanaf vandaag koop je VeChain (VET) in de alles-in-één cryptocurrency app BLOX! En je hebt…

4 uur geleden

Nieuw: vanaf nu koop je VeChain (VET) met cryptocurrency app BLOX!

Goed nieuws! Vanaf nu koop je VeChain (VET) met de alles-in-één cryptocurrency app BLOX. VeChain…

4 uur geleden

Deze cryptobeurs biedt 400 miljoen dollar voor gestolen bitcoins

Cryptocurrency exchange Bitfinex biedt maar liefst 400 miljoen dollar aan iedereen die informatie kan geven…

6 uur geleden

Russische regering verbiedt transacties naar anonieme wallets

De Russische Federatie heeft anonieme stortingen op online wallets verboden, dit kan impact hebben op…

7 uur geleden

Bitcoin technische analyse: 11.500 dollar laatste grote horde richting all time high

Bitcoin lijkt weer wat rust gevonden te hebben na de wilde bewegingen van het afgelopen…

23 uur geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app

Check it out!