Categories: Regulering

Meer details over CBCD van China: ‘Bijna klaar om te lanceren’

Eerder schreven we dat de digitale valuta van China steeds dichterbij komt. Volgens deze eerdere berichtgeving zou de digitale yuan op 11 november lanceren, maar bleek te ambitieus. Volgens een Shanghais nieuwsblad (tip: Google Translate) is er nu meer informatie bekend.

Munt is niet bedoeld voor speculatie

Afgelopen weekend sprak Mu Changchun van de People’s Bank of China tijdens een evenement over de komende digitale valuta. Hij leidt daar het project om de digitale munt te lanceren: ‘De munt is niet bedoeld voor speculatie. De valuta is dus anders dan bitcoin of stable tokens, die gebruikt kunnen worden voor speculatie of die de ondersteuning van een mandje valuta nodig hebben.’

Volgens Mu Changchun is de digitale valuta dus niet erg spannend. De munt wordt simpelweg een ‘digitale variant van de yuan’. In de afgelopen jaren heeft de Chinese centrale bank veel research gedaan en is er hard gewerkt aan het ontwikkelen van een digitale yuan. Volgens Mu Changchun is de digitale munt nu bijna klaar om te lanceren.

Er komen pilots aan

Maar voor het zover is komen er nog eerst een aantal pilots. Ergens in 2020 zullen sommige Chinese banken en partijen beginnen met het aannemen van de digitale munt. Eerder schreven we dat Alibaba, Tencent, vier Chinese banken en Union Pay als eerste toegang krijgen tot de munt. Dat is trouwens nog niet zeker, want dat nieuws kunnen we maar van één bron terugvinden.

Verwacht wordt dat de munt dan ergens in 2020 zal lanceren. Mu Changchun heeft nog geen specifieke datum of tijdlijn gepubliceerd.

Daarnaast is het de vraag of Chinese winkels en Chinese inwoners de nieuwe munt zullen gaan gebruiken. Elektronische betalingen in China verlopen nu bijvoorbeeld veel via andere betaaldiensten. Volgens recente cijfers heeft AliPay bijvoorbeeld meer dan 1,2 miljard gebruikers. En WeChat Pay doet het met 900 miljoen actieve gebruikers ook helemaal niet slecht.

Wil je op de hoogte blijven van niet alleen de digitale yuan, maar van alle overheidscrypto’s? Dat kan op onze pagina over CBDC’s.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving.

View Comments

  • Het zal interessant gaan worden als westerse landen gaan afreken met deze munt. Volgens mij gaat nu alles in dollars.

Recent Posts

Verdieping: Volkskrant schrijft dat bitcoin gedoemd is een volatiele munt te blijven

Gisteren publiceerde de Volkskrant een opiniestuk van Peter de Waard over bitcoin. In de rubriek…

16 uur ago

Vanaf mei gaat het snel: ‘De bitcoin block halving is niet ingeprijsd’

Gisteren was Alex Adelman te gast bij CNN, hij is de directeur van bitcoinbedrijf Lolli.…

17 uur ago

UEFA scoort: meer dan 1 miljoen tickets voor EK 2020 verkocht via blockchain

De meest bekende toepassing van blockchain is het transactiegrootboek van bitcoin. Maar je kan ook…

2 dagen ago

Bitcoin nog vóór mei naar all time high van 25.500 dollar, volgens deze indicator

Dat was even schrikken, in het weekend is de bitcoin koers met ruim 9 procent…

2 dagen ago

Koers altcoins herstellen van bloedbad, analyse Tezos, Chainlink, Ripple (XRP) en Ethereum

Wat een bloedbad afgelopen weekend. Bitcoin ging omlaag en vrijwel alle altcoins reageerden door soms…

2 dagen ago

Max Keiser verhoogt koersdoelstelling naar 400.000 dollar per bitcoin

Crypto belegger Max Keiser was te gast bij de show van complotdenker Alex Jones, de…

3 dagen ago