China pompt miljarden in markt om Evergrande te redden, aanzet voor bitcoin bull run?

De Chinese centrale bank pompte 120 miljard yuan (15,8 miljard euro) in het banksysteem via omgekeerde terugkoopovereenkomsten. Dit betekent dat er een netto-injectie is van 90 miljard yuan. Dat is hetzelfde bedrag als afgelopen vrijdag in de banken is gepompt, en net iets minder als zaterdag volgens Bloomberg.

Evergrande zorgt voor speculatie

Het sentiment kreeg ook een boost nadat Evergrande aankondigde dat ze van plan zijn om morgen de verschuldigde rente op de eigen obligaties terug te betalen. De Chinese vastgoedgigant Evergrande is in gebreke gebleken bij het terugbetalen van zijn schulden. De angst voor de omvang van de betalingsachterstand van het bedrijf heeft geleid tot veel speculatie op vrijwel alle globale financiële markten.

Invloed op bitcoin en cryptocurrency

Veel investeerders denken dat de dalende koersen op de cryptomarkt van deze week iets te maken heeft met diezelfde speculatie. Bitcoin en cryptocurrency zijn ontzettend liquide markten, het is makkelijk om ze snel te verkopen zonder al te veel poespas. Grote kans dus dat investeerders hun posities op de cryptomarkten hebben geliquideerd.

Er was ook nog wat speculatie over wat de rol van China wordt bij de val van Evergrande. Laten ze de boel de boel, of helpt het land de markten een handje. Het laatste lijkt dus het geval te zijn. Nu er zoveel geld wordt geprint om het falen van Evergrande een zachte landing te geven, zou het sentiment op de cryptomarkt kunnen omslaan van Fear naar Greed.

Onder 2 biljoen dollar

Voor het eerst in twee maanden daalde de totale waarde van de hele cryptomarkt deze week onder de 2 biljoen dollar (1,71 biljoen euro). Dat zie je in de grafiek hieronder van coinmarketcap. De grote coins verloren ook zeker 20% sinds de Evergrande crisis begon.

Bron: coinmarketcap

September vrijwel altijd slecht voor bitcoin

Daarnaast moet ook wel gezegd worden dat september historisch gezien een slechte maand is voor bitcoin, dus een daling lag in de lijn der verwachting. Het is elk jaar alleen de vraag wat de katalysator wordt. In september 2020 werd de grootste daling veroorzaakt door invallen bij cryptobeurzen en waren er tegelijkertijd storingen bij Binance en Coinbase.

In 2019 was de katalysator voor de dalende koers de teleurstellende lancering van Bakkt. Deze zou miljarden dollars aan institutioneel geld naar de markt brengen, maar er gebeurde die maand vrijwel niets. In 2018 daalde bitcoin ook in september, maar die daling was relatief mild vergeleken met andere maanden dat jaar.

Bron: bybt

Dit jaar lijken er twee katalysatoren te zijn, de eerste was de daling nadat El Salvador op 7 september van bitcoin een wettig betaalmiddel maakte. Dat was een gevalletje buy the rumour, sell the news. Evergrande lijkt de tweede grote katalysator te kunnen worden, maar kan er tegelijkertijd ook voor zorgen dat een flinke stijging voor de boeg ligt.

Vierde kwartaal Bitcoin

China zet de geldprinter net op tijd aan voor een bullish vierde kwartaal voor de bitcoin koers. Zoals je in de tabel hierboven kan zien, is dat historisch gezien een goede periode voor investeerders. Het zou mooi zijn als bitcoin vanaf begin oktober hetzelfde kan laten zien als vorig jaar.

Meer nodig dan alleen geld

Terug naar Evergrande, wat China doet is wellicht niet genoeg. Het gaat niet alleen om extra geld en liquiditeit. Centrale banken hebben sowieso de neiging om liquiditeit toe te voegen tegen het einde van een kwartaal. Dit komt door de toegenomen vraag naar contanten van banken voor wettelijke controles. Daarnaast moeten Chinese financieringsbedrijven ook meer geld oppotten vanwege de vakantie begin oktober.

Ding Shuang is de hoofdeconoom van Standard Chartered in Hong Kong en zegt tegen Bloomberg dat alleen het vergroten van de liquiditeit niet voldoende is om de Evergrande-crisis op te lossen.

‘Wat de markt hoopt dat de overheid zal doen, is met een plan komen dat het bedrijf kan helpen op een soepele manier te herstructureren en te herfinancieren. Het komt erop neer dat China niet zal toelaten dat de Evergrande-kwestie verandert in een volwaardige financiële crisis of dat het systeemrisico’s veroorzaakt.’

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Waarom wil iedereen de bitcoin omhoog PRATEN .
  De bitcoin is niks en zal ook nooit iets worden.
  Gebakken lucht, de kleine investeerder zal zich alles laten afpakken door de groten

  22 september 2021
  • Wa weet ge hahaa

   22 september 2021
  • We praten over een paar jaar nog een keer, goed? ?

   23 september 2021
  • Heb je de cryptomarkt al eens goed ingekeken, voldoende onderzoek gedaan ernaar?
   Je hebt logischerwijs recht op je mening en op het vlak van Bitcoin zelf deel ik hem ook gedeeltelijk… Maar ik denk dat dit wat kort door de bocht is.

   23 september 2021
  • Hm verklaar waarom BTC al vele jaren bestaat en adie jaren het beter doet dan goud of normale valuta… Wat is waarde Euro en Dollar…?…Juist ook niks….

   23 september 2021
  • Te laag verkocht?

   23 september 2021
 • @jo, de boot gemist zeker?…

  22 september 2021
 • Ok Jo, bedankt voor u waardeloze mening over iets wat u nie aanstaat. Anyway ik blijf kopen.

  22 september 2021
 • Lekker blijven kopen anoniem
  %bijstand

  23 september 2021
  • Dat klopt dat doe ik 11 jaar btc wordt nog groter

   23 september 2021
 • Te laag verkocht?

  23 september 2021
 • Ik vraag mij hier af waarom hier zo negatief over Bitcoin ben er elf jaar geleden ingestapt zal niet zeggen met hoe veel maar ik hoef niet meer te werken. En ja je moet wat geluk hebben. Ik verdien er mijn geld mee waar en overal en ja je moet je wel goed inlezen en moeite voor doen waar het voor staat ik snap het wel dat mensen een beetje sceptisch zijn en dat mag ook wel iedereen heeft een mening en laat ook iedereen in zijn waarden ik wens iedereen veel geluk ik ga nu verder met traden groetjes elke

  23 september 2021
  • Elke. Heb je nuttige tips voor mij ?

   23 september 2021
   • Elke. Heb je nuttige tips voor mij ?

    23 september 2021
    • Elke, heb je nuttige tips voor mij ?

     24 september 2021
 • Elke, heb je nuttige tips voor mij ?

  23 september 2021