Bitcoin nieuws

Gerucht ontkracht: China gaat verbod op bitcoin mining niet terugdraaien

Lange tijd is China het beloofde land voor bitcoin miners geweest en stond een groot deel van de hashing power van het netwerk op Chinese bodem. Dit jaar is de Chinese overheid echter een klopjacht begonnen op bitcoin miners en is de industrie inmiddels vrijwel helemaal verdwenen uit het land. De afgelopen dagen kwam ineens het verhaal naar buiten dat China overweegt het verbod op bitcoin mining wil herzien en mogelijk op te heffen.

Als we de bron in kwestie erbij pakken lijkt daar echter niets van waar te zijn. De Nationale Commissie voor Hervorming en Ontwikkeling (NCHO) heeft namelijk een kennisgeving gepubliceerd waarin niets staat over het opheffen van het verbod op bitcoin mining. Het enige wat in de kennisgeving met betrekking tot bitcoin mining staat opgenomen is dat de NCHO van plan is om “crypto mining” toe te voegen aan de lijst met ongewenste industrieën.

Lijst moet ondernemers in het land helpen

Het idee van de lijst van ongewenste industrieën is om ondernemers inzicht te geven in het beleid van de Chinese overheid. “Crypto mining” komt nu dus waarschijnlijk op deze lijst te staan als een industrie waarvoor de overheid de intentie heeft om het te laten verdwijnen. Dat geeft ondernemers in ieder geval de informatie die ze nodig hebben om te bepalen of het een goed idee is om in de industrie in kwestie te investeren.

In tegenstelling tot de geluiden die we in de media hoorden, lijkt China dus helemaal niet te overwegen om het verbod op bitcoin mining weer op te heffen. Het gaat puur om het toevoegen van “crypto mining” aan de lijst met ongewenste industrieën. Waarbij de NCHO ze het publiek tot 21 november de tijd hebben gegeven om op de plannen te reageren.

Interessant is wel dat de NCHO in 2019 al hetzelfde heeft geprobeerd ten aanzien van “crypto mining” en dat het destijds niet is gelukt om de industrie op de lijst te krijgen vanwege de tegenstribbelende mining-sector. Nu die vrijwel helemaal verdwenen is uit China lijkt het onwaarschijnlijk dat er nog veel tegengeluid komt op de plannen van de NCHO. De publieke consultatie wat betreft dit idee lijkt dan ook een formaliteit.

Grootste geopolitieke blunder van de 21e eeuw

In tegenstelling tot wat we de afgelopen dagen in de media hebben kunnen lezen, lijkt het verbod op bitcoin mining in China dus helemaal niet ter discussie te staan. Waarmee het land zomaar eens de grootste politieke blunder van de 21e eeuw op zijn naam kan schrijven. Bitcoin blijft namelijk maar groeien en de mining-industrie is winstgevender dan ooit. Als bitcoin daadwerkelijk het geld van de toekomst is, dan is het een enorm voordeel als een groot deel van de mining-industrie zich in jouw land bevindt.

Jarenlang is dat het geval geweest, maar na het verbod van eerder dit jaar zijn alle bedrijven met de noorderzon vertrokken en is een groot deel in de Verenigde Staten neergestreken. Als bitcoin op dezelfde manier doorgaat met groeien als het in de afgelopen twaalf jaar heeft gedaan, dan heeft China hiermee een enorm cadeau gegeven aan de Verenigde Staten.

Zelfs als China toch zo besluiten om het verbod op bitcoin-mining op te heffen is het nog maar de vraag in hoeverre miners terugkomen. Ondernemen in een klimaat waar de machthebbers op ieder moment van standpunt kunnen veranderen is ook niet aantrekkelijk. Het lijkt er dan ook op dat China zichzelf hiermee enorm in de voet heeft geschoten.

Thom Derks

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Recente artikelen

Vandaag lancering decentrale crypto beurs SundaeSwap op testnet Cardano (ADA)

SundaeSwap is bijna klaar om gelanceerd te worden op het testnet van Cardano. Dit testnet…

44 minuten geleden

Twee grote hacks crypto beurs BitMart, wallets Ethereum en Binance Smart Chain geplunderd

Twee wallets van cryptobeurs BitMart zijn gehackt. Het gaat om zogenaamde hot wallets, deze staan…

2 uur geleden

Rechterhand Warren Buffet prijst China voor het verbieden van cryptocurrency’s

Charlie Munger, de legendarische Amerikaanse investeerder, miljardair en rechterhand van Warren Buffet, heeft de Chineze…

24 uur geleden

Schrijf je in voor webinar RTL Z Crypto, in samenwerking met BTC Direct

Vanaf maandag 6 december tot en met maandag 31 januari zendt RTL Z in samenwerking…

2 dagen geleden

Angstaanjagend patroon kan bitcoin onder 10.000 dollar duwen, aldus Louis Navellier

Navellier & Associates oprichter Louis Navellier ziet een donkerzwart scenario voor bitcoin als een serieuze…

2 dagen geleden

Saxo Bank voorspelt het einde voor Spotify door NFT platforms

NFT's hebben het afgelopen jaar een heuse opmars gemaakt. Nu iedereen enigszins bekend is geraakt…

3 dagen geleden

Open een gratis account bij BTC Direct en ontvang €10,- starttegoed!

Claim direct je €10,-