Liefde tussen China en Bitcoin definitief voorbij: overheid waarschuwt bedrijven die nog minen

De Chinese overheid is dit jaar een ware heksenjacht begonnen tegen de bitcoin mining-industrie. Bitcoin is een munt waar China geen directe controle op heeft en dat staat haaks op het bestuursmodel van het land en de plannen die ze hebben voor de digitale yuan. Het was dan ook geen complete verrassing dat de mining-industrie dit jaar het land uitgejaagd is.

Niet iedereen lijkt zich echter aan het verbod te houden, want de overheid heeft nog maar eens een waarschuwing afgegeven voor bedrijven die nu nog bitcoin minen. De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming is van plan om bitcoin mining op industriële schaal compleet aan banden te leggen en iedere inmenging van staatsbedrijven in de industrie te staken. Bedrijven die zich hier niet aan houden kunnen hoge boetes verwachten, waaronder hogere kosten voor energie.

China maakt zich zorgen over capaciteit energienet

Het schijnt China niet alleen te gaan om het monopolie op de geldpers, wat ze met bitcoin uit handen moeten geven, maar ook om de beperkte capaciteit van het eigen energienet. China lijkt zich zorgen te maken dat bitcoin mining teveel van die capaciteit opslokt en het land gedeeltelijk verlegen om energie laat in de wintermaanden.

Wat ook meteen de reden is dat de autoriteiten nu achter de mensen en bedrijven aanzitten die ondanks de regels alsnog bitcoin minen. Zo kwam vorige week het nieuws naar buiten dat een overheidsofficial uit zijn functie is gezet nadat werd ontdekt dat hij zich onrechtmatig bezighield met het minen van virtuele valuta. Xiao Yi zou onder andere bedrijven hebben geïntroduceerd en ondersteund in de mining-industrie.

Hetgeen laat zien dat ook niet iedereen het in China eens is met het nieuwe beleid van de communistische partij. De keuze om bitcoin en bitcoin mining te verbieden in het land kan met terugwerkende kracht weleens één van de grootste geopolitieke blunders van de 21e eeuw worden. Mocht bitcoin qua adoptie op de huidige voet doorgaan, dan is het niet onwaarschijnlijk dat de digitale munt een hele belangrijke rol gaat spelen op het financiële wereldtoneel.

Grote bitcoin-bedrijven zijn al uit China vertrokken

Veel van de grote bitcoin-bedrijven hebben al eieren voor hun geld gekozen en zijn met de noorderzon vertrokken uit het land. Onder meer Huobi, Binance, BTC.com en Bitmain zijn al verdwenen uit China om een meer bitcoin-vriendelijke jurisdictie op te zoeken. Wat de Chinese overheid op dit moment al veel belastinginkomsten doet mislopen. Een economische miskleun die met het groeien van de industrie alleen maar groter zal worden.

Niet alleen exchanges en producenten van mining hardware, maar ook miners zijn inmiddels grotendeels uit China verdwenen. Het zal de Chinese overheid ergens toch pijn doen dat een groot deel van de mining-industrie zich inmiddels in de Verenigde Staten heeft gevestigd. Waar het juridische klimaat voor bitcoin er steeds beter op lijkt te worden.

Waar bitcoin-bedrijven in China het land uitgejaagd worden, vechten burgemeesters in de Verenigde Staten elkaar bijna de tent uit om te laten zien hoe pro-bitcoin ze zijn. Met het verscherpte toezicht in China lijken ook de geruchten dat het land mogelijk van standpunt veranderd zou zijn definitief de kop ingedrukt.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.