China en Bitcoin, wat is FUD en wat is feit?

Wat is er allemaal aan de hand tussen China en Bitcoin? Is de liefde definitief bekoeld? Was er sowieso wel ruimte voor liefde? Tijd om terug te blikken op een roerige week en de FUD van de feiten te onderscheiden. Want ondanks de dalende bitcoin koers, kan dit juist goed uitpakken.

Risico’s op samenleving

Vice-premier Liu He en de Staatsraad zeiden vrijdag in een verklaring dat het noodzakelijk was ‘hard op te treden tegen het minen en de handel in bitcoin, om te voorkomen dat individuele risico’s impact hebben op de samenleving.’

Deze uitspraak volgt nadat drie Chinese organisaties op 18 mei besloten dat bedrijven in de financiële sector (inclusief banken en online betalingsverwerkers) geen cryptogerelateerde diensten mogen aanbieden.

Marie Tatibouet, Chief Marketing Officer van crypto exchange Gate.io: ‘China heeft altijd een haat-liefdeverhouding gehad met bitcoin. Dit is echter de eerste keer dat het hoogste niveau van de Chinese overheid zich zo expliciet uitspreekt tegen bitcoin-mining.’

Miners en exchanges passen zich aan

Chinese cryptobedrijven verspilden weinig tijd aan klagen, maar zetten meteen stappen. Huobi Mall, de mining-tak van crypto-exchange Huobi, stopte met het minen van bitcoin en de verkoop van miningmachines. Daarnaast werden bepaalde exchangefuncties klein gehouden.

‘Om de belangen van beleggers te beschermen, is een deel van de diensten, zoals termijncontracten of andere beleggingsproducten met hefboomwerking, tijdelijk niet beschikbaar voor nieuwe gebruikers uit een paar gespecificeerde landen en regio’s,’ aldus Huobi in een aankondiging op maandag.

Minder Chinezen, meer buitenlanders

Jiang Zhuoer, directeur van BTC.top, een van de grootste pools voor miners in China, kondigde op Weibo aan dat ze niet langer gezamenlijke miningdiensten zou leveren aan Chinese gebruikers op het vasteland. Ze willen zich meer concentreren op buitenlandse bedrijven.

Elke vier jaar FUD

En dat is alleen nog maar afgelopen week. Om de zoveel jaar, tot nu toe toevallig elke vier jaar, lijkt China de teugels aan te halen. De centrale bank van het land verbood bedrijven in de financiële sector al in 2013 om tussenhandel in en handel in cryptocurrency te bedrijven.

Vier jaar later, in 2017, was de cryptomarkt ook in volle bloei. Dat kwam toen vooral door de hype op ICO’s. China legde toen redelijk snel strengere regels op aan blockchain-operators en verbood de handel in cryptocurrency en ICO’s effectief. Veel crypto-beurzen verhuisden hun hoofdkantoor naar buiten China, maar bleven zaken doen vanuit satellietkantoren in het land, zij het op eigen risico.

In 2021 lijken de miners het mikpunt van regelgeving te worden. Sommige analisten zeggen dat de recente maatregelen gewoon een manier is om het schuim uit een oververhitte markt te halen, en dat de regelgeving geleidelijk zal worden versoepeld, zoals in voorgaande jaren het geval was. Anderen zeggen echter dat dit fundamentele veranderingen zou kunnen betekenen voor de miningindustrie in China.

CBDC van China

Tatibouet zegt dat veel zal afhangen van de lancering van China’s eigen cryptocurrency. Deze Central Bank Digital Currency staat officieel bekend als e-CNY, en heeft ten minste elf uitgebreide testrondes ondergaan in verschillende steden. De regering streeft ernaar om deze CBDC volgend jaar formeel in Peking uit te brengen.

‘Ik denk dat digitale valuta geen bedreiging lijken te zijn voor de CBDC, dus ik denk dat alles tegelijkertijd zal blijven werken. Maar als daar enige weerstand lijkt te zijn, kunnen we meer problemen verwachten,’ aldus Tabiouet.

Jiang van BTC.top denkt ook dat het wel los zal lopen:

‘Bitcoin-mining zal normaal worden uitgevoerd. Maar er zullen minder grote cryptomijnbouwbedrijven in China zijn. In plaats daarvan zal het aantal kleine en middelgrote cryptomijnbouwbedrijven en individuele mijnwerkers toenemen.’

Goed voor decentralisatie rekenkracht

Toch verwachten ze beiden wel dat deze regelgeving miners zal dwingen om China te verlaten, net als de beurzen in 2017 deden. En dat is misschien niet eens zo heel slecht, het moest er een keer van komen dat Chinese miners hun vleugels zouden uitslaan:

‘De hashrate van het Bitcoin netwerk zal veel gelijkmatiger worden verdeeld. Dit zorgt ervoor dat het lot van een economie van miljarden dollars niet langer afhankelijk zal zijn van de grillen van een enkele regering.’

Vertrek uit China

Dit is niet alleen goed voor de decentrale aard van bitcoin, maar ook (weer) een argument tegen het anti-bitcoinverhaal. Een veelgehoorde kritiek is dat het slecht is dat zo’n hoog percentage van de hash rate van bitcoin uit China komt. Dit argument wordt vaak gekoppeld aan dat het netwerk van bitcoin enorme hoeveelheden energie verbruikt, met name uit niet-hernieuwbare energiebronnen.

Terwijl miners China verlaten, zullen beide argumenten nu ernstig worden verzwakt. Hoe kan China bitcoin controleren als alle miners vertrekken? Hoe zit het met de niet-hernieuwbare energiebronnen als miners verhuizen naar landen met een hoger percentage hernieuwbare energiebronnen?

Een geschenk aan de wereld

En als je echt optimistisch bent, dan zou je zelfs kunnen zeggen dat alle landen over de hele wereld zojuist een geschenk uit China hebben gekregen. Er zullen miljarden euro’s en dollars aan economische waarde op zoek zijn naar een nieuw huis. Landen gaan strijden om wie die ondernemers, investeerders en miners mogen ontvangen. Naarmate deze individuen en organisaties zich over de hele wereld verspreiden, zal het bitcoin-netwerk steeds meer gedecentraliseerd worden.

Mocht je meer willen weten over het verbod op mining, bekijk dan deze video van Nic Carter.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.