Is hard optreden China verantwoordelijk voor bitcoin stijging?

2020: Een pandemie, gevolgd door wereldwijde maatschappelijke stillegging, gevolgd door sociale onrust, gevolgd door toenemende politieke polarisatie, gevolgd door ongekende niveaus van monetair interventionisme. En te midden van al deze onzekerheid en chaos, brak er een prachtige bitcoin bullrun uit.

Sommigen speculeren dat deze rally voornamelijk wordt aangedreven door toegenomen regelgevend toezicht in China, waardoor miners en marktdeelnemers hun bitcoin niet konden verkopen. Anderen schrijven het toe aan een grotere institutionele deelname nadat Bitcoin een schat aan goedkeuringen ontving van spraakmakende macro-investeerders. We hebben al genoeg geschreven over macro-investeerders, in dit artikel kijken we naar de impact van miners op de bitcoin koers.

Met ijzeren vuist

Het is geen geheim dat China hardhandig Bitcoin bedrijven aanpakt, van miners tot beurzen. Eerder deze maand werd bekend dat zowel Huobi als OKex, twee van de grootste beurzen die actief zijn in China, te maken kregen met strengere controle om witwaspraktijken en fraude te bestrijden. Nu hebben lokale waarnemers gemeld dat de bankrekeningen van veel miners in Shenzhen zijn bevroren als onderdeel van dit harde optreden.

Hierdoor leeft het idee dat de recente stijging van de prijs van Bitcoin een direct gevolg is van dit harde optreden. Als miners hun bitcoins niet kunnen verkopen, zou een aanhoudende verstoring van de bestaande toeleveringsketen uiteindelijk tot schaarste leiden. Tot dusverre is er echter alleen anekdotisch bewijs van de impact van het harde optreden op miners. Coinmetrics keek naar de data om de impact objectief te analyseren.

Miners controleren

In de loop van 2020 heeft Coinmetrics het on-chain gedrag van zowel exploitanten van miningpools als hun individuele miners nauwkeurig geanalyseerd. Ze hebben geconstateerd dat niet uitgegeven beloningen voor miners een goede weergave is van de verzamelde miningpool. Aangezien miningpools uitbetalingen doen aan al hun deelnemers, is het aanbod van 1 transactie van miningpools een goede weergave van het bezit van individuele mijnwerkers.

De hoeveelheid bitcoin die in handen is van exploitanten van miningpools is in de loop van 2020 toegenomen. Er was met name een scherpe piek in april voorafgaand aan de halvering, daarna volgde een gestage toename. Omgekeerd is bitcoin in handen van individuele miners in 2020 afgenomen, en in november in een bijzonder hoger tempo.

Als er een liquiditeitscrisis zou zijn die voornamelijk door miners wordt aangedreven, zou je verwachten dat het aantal bitcoin dat in handen is van zowel pools (paars) als individuele miners (groen) toeneemt. Aangezien individuele miners de liquiditeitspoorten zijn van nieuw uitgegeven bitcoins, zou elke verstoring van de toeleveringsketen een toename van hun bezit met zich meebrengen, terwijl het tegenovergestelde lijkt te gebeuren.

Totale waarde verzonden bitcoin

Een andere maatstaf die suggereert dat miners hun bitcoin zoals gewoonlijk hebben kunnen verkopen, is de totale waarde van de door hen verzonden bitcoins. Als miners hun bitcoin niet zouden kunnen verkopen, zou de totale uitstroom van hun bitcoinadressen afnemen. Dat lijkt echter niet het geval te zijn. Op 21 november heeft 809.217 bitcoin adressen van miners verlaten. In dit tempo zal het aantal bitcoins dat in november door miners wordt verzonden, het jaarlijkse gemiddelde van 1.052.589 verzonden bitcoin per maand overtreffen.

Stijging niet door miners

Coinmetrics concludeert dus dat de stijgende bitcoin koers niet komt doordat miners hun bitcoin niet kunnen verkopen. Ja China treedt hard op, maar miners sturen hun bitcoins gewoon de markt op.  Er is nog een overtuigende reden waarom de koersstijging niet veroorzaakt kan zijn door miners. Met een marktkapitalisatie van meer dan driehonderd miljard dollar is het zeer onwaarschijnlijk dat een rally van deze omvang alleen door miners zou zijn veroorzaakt. Miners worden immers ontmoedigd om bitcoins te hamsteren. Ze worden beloond in een volatiele valuta, terwijl hun activiteiten maandelijkse uitgaven met zich meebrengen die in fiat worden betaald. In november werd bijna 100 miljard dollar in de loop van november toegevoegd aan de totale marktkapitalisatie van bitcoin.

Het is moeilijk om een ​​scenario voor te stellen waarin alleen miners hiervoor verantwoordelijk waren, aangezien ze tot dusver in november slechts 360 miljoen dollar hebben ontvangen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.