China test digitale yuan (CBDC) in steeds meer steden

Het Chinese Ministerie van Handel kondigt aan dat er in meer Chinese steden zal worden getest met de digitale yuan, de centrale bank digitale valuta (CBDC) van China. Volgens een officiële verklaring (let op: PDF en volledig in Chinees) bevinden deze steden zich in de noordelijke Chinese regio Beijing-Tianjin-Hebei, de oostelijke regio van de Yangtze Rivierdelta, de “Greater Bay Area” rond de Pearl River Delta, en enkele steden in het Midwesten van China.

Stapje voor stapje

Eind juni schreven we dat de digitale yuan ‘aan de achterkant’ klaar is, volgens Wang Zhongmin tenminste. Hij is vice-voorzitter van het Nationaal Fonds voor sociale zekerheid in China. En eerder deze maand schreef 8BTC dat de grote commerciële Chinese banken aan het testen zijn geslagen met digitale wallets voor DCEP, zoals de CBDC van China gaat heten. Dit is ook een indicatie dat de lancering van een eigen digitale valuta steeds dichterbij komt. DCEP, of DC/EP, staat voor Digital Currency Electronic Payment.

Op 3 augustus vertelde de People’s Bank of China (PBoC, de centrale bank van China) dat de wettelijke trial met een digitale valuta met succes is gestart in de eerste helft van dit jaar, en het onderzoek en de ontwikkeling ervan “actiev maar voorzichtig vordert” in het tweede helft van dit jaar.

Project voor de lange termijn

De Chinese centrale bank is al jaren bezig met de ontwikkeling van een eigen digitale valuta. Al in 2014 richtte de PBoC een onderzoeksteam op, om vraagstukken te bestuderen met betrekking tot de uitgifte van digitale valuta, de belangrijkste technologieën, en relevante internationale ervaring. In 2017 nodigde de PBoC verschillende commerciële banken en instituties uit om te werken aan de ontwikkelinge van een digitale yuan. Al die tijd is er hard gewerkt om een goed werkend product te leveren, en het lijkt er dus op dat de digitale yuan bijna zijn intrede gaat doen.

Wanneer DCEP precies wordt gelanceerd is onduidelijk. In eerdere aankondigingen vertelde de People’s Bank of China dat de Olympische Spelen van 2022 een mooi doel zou zijn. Maar het kan ook eerder of later zijn, er is namelijk nog geen officiële verklaring wanneer de DCEP definitief gelanceerd wordt.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.