Onderzoeksinstituut China: Digital Yuan beschermt privacy gebruiker

Het hoofd van het Chinese onderzoeksinstituut CBDC heeft gezegd dat de digitale yuan sterke bescherming biedt voor de privacy van gebruikers, maar velen twijfelen of dit wel het geval is.

Mu Changchun is het hoofd van het Chinese onderzoeksinstituut voor digitale valuta van de centrale bank. Hij zei dus dat de privacy van burgers gewaarborgd wordt als zij de digitale yuan van China gebruiken. Dit zei hij op het China Development Forum 2021:

‘De bescherming van de privacy van gebruikers door e-CNY bevindt zich op het hoogste niveau van alle bestaande betalingsinstrumenten.’

Bezorgd om privacy

Even uitzoomen: Veel landen en regeringen werken hard om het witwassen van geld en terrorismefinanciering via cryptocurrency’s te voorkomen. In oktober 2020 begon China hard op te treden tegen witwaspraktijken. Landen als Ierland zijn ook begonnen met het inperken van crypto door AML-voorschriften af ​​te dwingen. En in Nederland is op dit moment zelfs een zitting bezig van Bitonic over het verstrekken van ontvangstadressen van klanten.

Sommigen twijfelden echter aan de opmerkingen van Changchun. Hij beweerde ook dat een volledig anonieme CBDC niet mogelijk zou zijn op basis van internationale consensus. Ondanks de sexy afkorting zijn CBDC’s eigenlijk gewoon digitale versies van regeringsgeld, en het idee van een anonieme regeringsvaluta is eenvoudigweg niet mogelijk, en hoogstwaarschijnlijk niet wenselijk voor de centrale banken.

Op de conferentie zei Changchun dat de voorwaarde voor de anonimiteit van CBDC is dat het risico beheersbaar en beperkt is. ‘Een volledig anonieme CBDC is niet praktisch.’

China’s digitale yuan blijft aan kop

Van alle CBDC’s in ontwikkeling, is dit van China het verst ontwikkeld. China voert op dit moment meerdere proefprogramma’s uit en heeft burgers uit bepaalde gebieden al toegang tot de digitale yuan gegeven. De proeven lijken een succes, er zijn namelijk al miljoenen transacties uitgevoerd.

De meest recente test begon deze maand in Chengdu. Deze pilot zal de grootste tot nu toe zijn en het land zal detailhandel ook aanmoedigen om de valuta te accepteren.

China streeft ernaar om voorop te lopen, en het land heeft sowieso al sterke focus op digitale betalingen. De CBDC maakt deel uit van een meerjarenstrategie om de economie van het land te stimuleren.

Andere landen, zoals Japan, Frankrijk en Australië, werken ook aan CBDC’s. India wil ook zijn eigen project beginnen, maar zij hebben nog geen overeenkomst over hoe de interne cryptomarkt te reguleren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.