China stapje dichter bij een Central Bank Digital Currency, juist door coronavirus

Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep, en centrale banken wereldwijd nemen aggressieve maatregelen om een economische recessie te voorkomen. Ondertussen werkt de centrale bank van China nog steeds aan een eigen digitale valuta (Central Bank Digital Currency). Dat blijkt uit een nieuwsbericht van de Global Times, een Engelstalige staatskrant van China.

Dat en meer nieuws in onze laatste video:

Verschillende patenten geregistreerd

Anonieme bronnen melden aan de Global Times dat Alipay vijf patenten heeft gepubliceerd die te maken hebben met de komende CBDC. De oudste is van 21 januari, de meest recente van 17 maart. De patenten gaan over verschillende onderwerpen, zoals de uitgifte, het vastleggen van transacties, het aanmaken van digitale wallets en het behandelen van illegale accounts.

Niet alleen Alipay werkt mee aan de digitale valuta van China, ook Tencent, Huawei en de China Merchants Bank helpen met de ontwikkeling. Volgens Cao Yan, directeur van de Digital Renaissance Foundation, is dat ook niet gek.

Deze bedrijven hebben namelijk veel ervaring met het verwerken van betalingen. Alipay van Alibaba en WeChat Pay van Tencent hebben gezamenlijk 1,7 miljard actieve gebruikers. Dat is meer dan het aantal inwoners van China. Beide apps hebben social media, e-commerce en betalingen met elkaar verweven in hun infrastructuur.

In tijden van crisis is een CBDC juist een kans

Cao gelooft dat een CBDC juist een kans kan zijn in deze tijden van crisis. De uitbraak van het coronavirus heeft ertoe geleid dat centrale banken wereldwijd de rente hebben verlaagd. Volgens Cao kan de digitale valuta van China hierbij helpen:

‘Als China overweegt de rente te verlagen en een beleid te voeren op basis van commerciele leningen, zal een digitale valuta beter werken dan M0 (red.: geld dat wordt aangehouden door een centrale bank).’

De CBDC van China staat daarmee haaks op de principes van een decentrale valuta als bitcoin. De digitale munt van China zal naar alle waarschijnlijk worden gebruikt als instrument om het monetair beleid efficiënter uit te voeren.

Bij bitcoin daarentegen staan alle regels al vanaf het begin vast. Rentestanden staan los van bitcoin, en er kan niet plotseling meer munten worden bijgedrukt. Er is niemand die de baas is over bitcoin. Deze fundamenten zorgen ervoor dat iedereen weet waar hij aan toe is. Zelfs in deze gekke tijden verandert er niets aan deze beginselen.

De Amerikaanse Democraten spelen ook met een soortgelijk idee, zij willen een digitale dollar gebruiken om burgers snel geld te kunnen versturen.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.