Wat weten we van China’s eigen cryptocurrency?

Terwijl de wereld praat over Tesla en MicroStrategy, is China al in de laatste fase van het ontwikkelen van een eigen digitale valuta. Deze digitale valuta moet de renmibi (yuan) weer op de kaart zetten, en de Amerikaanse dollar van de troon stoten als wereldreservemunt. Maar hoe staat het eigenlijk met de digitale yuan? En wat weten we van deze munt?

Projectnaam is DCEP

Op het internet lees je veel over ‘de digitale yuan’, maar de projectnaam die China aan de munt geeft is DCEP. Dit is een afkorting voor Digital Currency Electronic Payment. Geen bijzonder spannende naam, een digitale valuta voor electronische betalingen.

Wie weet heeft China de naam wel ontleend aan de titel van het bitcoin whitepaper: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

China startte al in 2014

Hoewel het lijkt alsof China nog niet lang bezig is met een eigen digitale munt, startte de Chinese centrale bank al in 2014 met het onderzoeken van de mogelijk om een eigen munt uit te geven.

Changyong Liu werkt als professor economie aan de universiteit van Chonqing. In een interview met OKEx legt hij uit hoe de DCEP tot stand is gekomen:

‘Eind 2013 maakte bitcoin zijn eerste uitstap naar China. In 2014 richtte China’s Centrale Bank een onderzoeksinstituut op gewijd aan digitale valuta’s en begon met het bestuderen hoe ze om moeten gaan met de impact van cryptomunten en het verbeteren van het yuan-systeem met blockchain.’

Hij legt ook uit waarom het project vertraging opliep:

‘Van 2014 tot 2018 is de vooruitgang van DCEP traag geweest. Misschien om de decentrale architectuur van bitcoin of blockchain niet te combineren valt met de aard van een legale nationale valuta als de renmibi.’

Volgens Changyong Liu was de aankondiging van Libra (tegenwoordig Diem), Facebook’s cryptomunt, een omslag geweest: ‘Hierdoor voelde China’s centrale bank de druk van concurrentie op het gebied van digitale valuta.’

DCEP kan Amerikaanse dollar van de troon stoten

Die druk is terecht, want volgens verschillende experts is het doel van de DCEP om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt te verkleinen. Misschien zelfs wel om de dollar van de troon te stoten als wereldreservemunt.

Qian Jun is hoofdeconoom bij de Industrial and Commercial Bank of China, één van China’s grootste staatsbanken:

‘Wanneer DCEP deze historische kans kan grijpen en deze kans kan combineren met de Belt en Road Initiatieve, dan is dit positief voor het internationaal gebruik van de yuan en het netwerkeffect daarvan.’

Met de Belt and Road Initiative doelt Qian Jun op een project om internationaal handelskrediet uit te drukken in yuan in plaats van dollars. Met succes, China heeft volgens Ledger Insights al meer dan duizend miljard (1 biljoen) dollar aan internationale leningen verstrekt.

Maar ook onder particuliere consumenten kan de DCEP populair worden. Betaalplatformen zoals Alipay en WeChat Pay hebben meer dan 1,7 miljard gebruikers, alleen al in China.

De twee betaalplatformen verwerken maandelijks meer betalingen dan PayPal in 2017 (451 miljard dollar). Steeds meer Chinese verkopers, van winkels tot aan straatverkopers accepteren Alipay of WeChatPay. De vraag naar mobiele betalingen is dus groot, en de DCEP kan daar een rol in betekenen.

Een centrale munt

Anders dan bitcoin of ethereum, wordt de DCEP een centraal beheerde munt. Eigenlijk net zoals gewone fiat valuta, maar dan digitaal dus. Volgens een speech van Mu Changchun van de Chinese centrale bank werkt het verstrekken van de valuta als volgt:

De digitale valuta wordt uitgegeven door de Chinese centrale bank aan tussenpartijen. Deze tussenpartijen kunnen staatsbanken zijn, of andere bedrijven zoals Alibaba, Tencent en UnionPay. Gebruikers kunnen de munt bij deze tussenpartijen verkrijgen, en beheren in een eigen wallet. Vervolgens kan je de valuta uitgeven bij bedrijven, die zelf ook een wallet hebben.

Hoewel je zelf je munten kan beheren, valt het verstrekken van de coin dus onder de verantwoordelijkheid van de Chinese centrale bank. Daarmee is de munt dus nog steeds een centraal gereguleerde valuta.

Olympische Spelen in 2022 wordt de ultieme testcase

De munt is nu in de laatste fase van ontwikkeling. De DCEP wordt in verschillende steden in China getest. Inwoners van Shenzen en Suzhou konden de afgelopen maanden meedoen aan een soort loterij, waarbij de centrale bank gratis coins uitdeelt. Op die manier kunnen inwoners de munt testen.

Sinds afgelopen zondag doet ook Beijing mee aan dit testprogramma. 10 miljoen digitale yuan, ongeveer 1,5 miljoen dollar, wordt verdeeld onder 50.000 gelukkigen volgens TheBlockCrypto. Het streven is dat de munt tijdens de Olympische Winterspelen in 2022 grootschalig gebruikt kan worden.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ik zag dit voorbijkomen, je kan beleggen in deze chinese munten, ik dacht aan 300 euro er in te stoppen, ik hoor dat het later gaat stijgen, maar kan ook crashen, ik denk dat de 300 euro niet zullen verdwijnen, en als het klopt wat ze zeggen, dan heb ik er een flinke boterham van later.

  28/02/2021
  • Kunt u mij vertellen waar je dan belegd. Kan nergens iets vinden dcep iig nog niet.
   Belegd u dan in bedrijven die ermee gaan werken

   08/03/2021
 • Is deze al ergens te koop? Idd is 300 euro een mooi bedrag om in te leggen.

  02/03/2021
 • Is deze al aan te schaffen of niet,? En zo ja waar

  04/03/2021
 • Waar kan je beleggen in deze chinese munt.
  Zoek mij t rambam.
  Groet rinie

  08/03/2021
 • Ook hier de vraag waar kan ik beleggen in deze munt.

  08/03/2021
 • Zou ook graag weten waar al in te inversteren

  08/03/2021
 • Ik zou ook graag willen weten waar ik in de DCEP kan investeren

  09/03/2021
 • Wat ik erover gelezen heb is het volgende: een account aanmaken bij de Aziatische broker Huobi. Daar kun je dan kopen met dollars of bitcoin.
  Mocht je een account hebben bij een andere broker, bijvoorbeeld Bitvavo, dan kun je de bitcoins die je daar hebt overhevelen naar Huobi.
  Wat ik mij afvraag is het volgende: deze munt loopt parallel met de huidige chines valuta. Die kan dan toch niet een veel hogere waarde krijgen dan het huidige betaalmiddel?

  10/03/2021
  • Ik zie de munt niet ……

   07/05/2021
 • Wat ik erover gelezen heb is het volgende: een account aanmaken bij de Aziatische broker Huobi. Daar kun je dan kopen met dollars of bitcoin.
  Mocht je een account hebben bij een andere broker, bijvoorbeeld Bitvavo, dan kun je de bitcoins die je daar hebt overhevelen naar Huobi.
  Wat ik mij afvraag is het volgende: deze munt loopt parallel met de huidige chines valuta. Die kan dan toch niet een veel hogere waarde krijgen dan het huidige betaalmiddel?

  10/03/2021
 • Ja ik twijfel daar idd ook over Ronald. Maar het lijkt me wel dat hij dus sowieso dezelfde waarde als de normale Yuan moet behalen en dat is volgens mij sowieso nog X10. Dus dat alleen zal al een leuke profit zijn. Want de digitale Yuan staat op 0,015 ofzoiets en de normale Yuan op 0,15 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Mocht ie echt de Amerikaanse Dollar kunnen uitdagen dan gaan we mogelijk van 0,015 naar 1…dat zou ongekend interessant zijn.

  Maar de verhalen dat hij de Bitcoin achterna kan lijkt me idd ook onwaarschijnlijk want volgens mij is het gedecentraliseerde van de Bitcoin en het feit dat er schaarste ontstaat juist de reden dat Bitcoin zoveel waard is geworden en mogelijk steeds meer waard zal worden.

  PS. Weet jij toevallig of je de coins van Huobi weer naar een eigen wallet kunt overzetten?

  15/03/2021
  • Dag Tom,
   Ik ben er niet mee bekend of de coins van Huobi naar de eigen wallet overgezet kunnen worden. Naar mijn idee moet dat toch mogelijk zijn? Of anders weer omruilen voor Bitcoin en die in de wallet plaatsen?

   15/03/2021
 • Hi All,

  Of ik ben gek en kijk er overheen, maar ook op Huobi vind ik de dcep niet?

  25/03/2021
 • Huobi is jammer genoeg niet heel erg betrouwbaar zo het lijkt. Wanneer je hem door de Trustpilot haalt, komt ie niet heel erg goed over. Ik hoop dat er inmiddels een meer betrouwbare is.

  11/04/2021
 • Als BTC /BLOX deze zou willen invoegen mss als dit mogelijk zou zijn of er duidelijk info over wil verschaffen

  26/04/2021
 • Ik heb een Huobi broker account aangemaakt maar kan de munt niet vinden … iemand tip trucs of url ?

  07/05/2021