china cryptocurrency

Chinese bitcoin en crypto FOMO is groter dan Bakkt, Libra en ETF’s bij elkaar

Zo wat een weekend, niet alleen heb je een extra uur kunnen sprokkelen, maar je cryptoportfolio is naar alle waarschijnlijkheid ook flink gegroeid. En een van die twee positieve ontwikkelingen kan je toeschrijven aan de Chinese president Xi. Afgelopen vrijdag was hij positief over blockchain. Niet alleen bitcoin reageerde, maar vooral de Chinese coins stegen goed mee.

FOMO komt uit China

Om de FOMO (angst om iets te missen) iets begrijpelijker te maken, een paar statistieken:

 • de totale marketcap van alle cyrptocurrency’s bij elkaar steeg met 50 miljard dollar in een paar dagen
 • voor het weekend bestond die marketcap voor 66% uit bitcoin
 • op dit moment bestaat de markt voor 68% uit bitcoin

Vrijwel alle analisten zijn het ermee eens dat de FOMO echt is, en uit China komt. President Xi Jinping was vrijdag namelijk positief over blockchain, en dit lijkt de deur voor cryptocurrency te hebben geopend. Hij vertelde dat China de kans moet grijpen om een leidende rol in te nemen.

Snel aangenomen wet

Dit weekend kwam het comité samen van het 13e Nationale Volkscongres en amper 24 uur na de opmerkingen van de president, werd een nieuwe cryptografiewet aangenomen. Deze wordt begin 2020 van kracht.

Het wetsvoorstel is al sinds eind juni inzichtelijk. het doel is om manieren te vinden om de cryptomarkt en -ontwikkelingen te reguleren en te zorgen dat het gecontroleerd kan worden door de Chinese staat.

“De staat stimuleert en ondersteunt onderzoek en uitwisseling van cryptografische wetenschap en technologie, beschermt cryptografische intellectuele eigendomsrechten volgens de wet en bevordert de vooruitgang en innovatie van cryptografische wetenschap en technologie. Organisaties en personen die uitstekende bijdragen hebben geleverd aan het werk van cryptografie, worden geprezen en beloond in overeenstemming met relevante overheidsvoorschriften.”

F*** ETF, Bakkt, Libra

Hoewel vrijdag de grote bekende coins zoals bitcoin, ether en litecoin keihard omhoog gingen, zijn het nu vooral de Chinese coins die diepgroene cijfers schrijven. En het sentiment uit China is dat hun invloed velen malen groter is Bakkt, Libra en potentiële Amerikaanse goedkeuringen voor ETF’s.

Dovey Wan is een bekende ‘vertaler’ op cryptotwitter. Zij schrijft veel over de Chinese kant van cryptocurrency.

Altcoins komen op in het oosten

De coins uit het oosten van de wereld hebben mooie cijfers laten zien, en het is nog maar de vraag of deze voorlopig stoppen met groeien.

 • Zo begon NEO afgelopen week met een prijs onder de 7 dollar. Maar de ‘Chinese Ethereum’ steeg met meer dan 70% en is nu ongeveer 12 dollar.
 • Ontology (ONT) is ook een Chinees blockchainproject, met bijbehorende coin. De waarde verdubbelde dit weekend van 55 dollarcent naar 1,10 dollar.
 • Altseizoen lijkt voor sommige coins echt begonnen. Het Chinese Bytom (BTM) is drie keer meer waarde geworden. Van 5 dollar cent naar 19 dollarcent, in één weekend. Ook de afgelopen 24 uur is de coin met 90% gestegen.
 • Nog een bekende is TRON (TRX), de coin van Justin Sun. Die is van 1,5 dollarcent naar 2 cent gestegen. Daarmee staat TRON weer in de top 10 op Coinmarketcap.
 • VeChain (VET) is een andere crypto die goed presteert en, je raadt het al, is ook van Chinees origine. De afgelopen 24 uur is VeChain met 17% gestegen.

Prijs is niet alles

Op het moment dat de prijzen stijgen is het vaak snel gedaan met de kritische blik. Voor het weekend werd Mark Zuckerberg nog verhoord door het Amerikaanse senaat. En hij hamerde er op dat er een Amerikaanse variant moest komen om weerstand te bieden tegen de Chinese plannen voor een eigen digitale munt. Dat leverde niet heel veel aandacht op. Maar een dag kon Facebook wel zijn gram halen, en dat deed David Marcus dan ook. Hij is de projectleider van Facebook’s Libra en tweette:

Maar niet alleen vanuit de hoek van Facebook werd er gereageerd. Velen vragen zich af of de woorden van President Xi wel echt goed zijn voor cryptocurrency.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Even snel gecheckt: Vechain is vele procenten gestegen. De waarde in US dollar ging van 0.00324 naar 0.00422, met andere woorden een marginale stijging tenzij je er een gigantische massa van hebt

  28 oktober 2019
 • De stijging blijft gelijk, of je er nou 1 of 1 miljard van hebt…

  Een stijging van 20-25% is nog altijd een hogere dan sommige beurzen per jaar doen.

  Je moet wel eerlijk blijven kijken naar statistieken anders werken ze niet.

  Dat jouw portefeuille niet om astronomische bedragen gaat betekend niet dat de stijging er minder om was.

  28 oktober 2019