Gerucht uit China: is bitcoin mining weer legaal?
Er gaat een bericht rond dat het minen van crypto in sommige delen van China weer mogelijk is. Ten minste, als je het door de vertaler haalt. Als dit waar is, dan lijkt China dus terug te komen van de volledige ban op crypto mining. Toch is enige nuance op zijn plaats.
Alleen Binnen-Mongolië
Er is een aantal accounts op Twitter die de ontwikkelingen rondom crypto-regulering in China op de voet volgt. Wu Blockchain heeft zich in het verleden bewezen als betrouwbaar.
Dit account heeft indirect bewijs dat het lijkt alsof er weer gemined mag worden in de provincie Binnen-Mongolië in China. Er staat:
‘De regering van China’s Binnen-Mongolië heeft een bestraffende elektriciteitsrekening van $ 0,15 (¥1) aangekondigd voor cryptocurrency-mining. Maar de stap lijkt te betekenen dat China cryptocurrency-mining niet langer verbiedt.’
Vier kenmerken
Ofwel, er wordt geld in rekening gebracht voor de energie die gepaard gaat met minen. Dit is het Chinese bericht waar de geruchten vandaan komen. Hierin valt te lezen dat er vier kenmerken zijn:
- Er geldt een extra vergoeding van 1 yuan per kilowattuur voor miners. Om dit in rekening te brengen woren alle miningbedrijven op een lijst geplaatst.
- Miningbedrijven mogen niet deelnemen aan transacties op de elektriciteitsmarkt.
- Miners mogen geen gebruik maken van laagtarief, althans niet zonder toestemming. Gebeurt dit wel, of is er onduidelijkheid over de gebruiksduur, dan volgt een narekening.
- Dit gaat in vanaf de datum van uitgifte (20 januari). Problemen kunnen ‘besproken’ worden met de Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming van Binnen-Mongolië en het ministerie van Industrie en Informatietechnologie.
Autonome regio
Hoewel de bepaling uitgegeven is op 20 januari, is het volledige bericht vandaag pas gedeeld op de website de provincie van Binnen-Mongolië. Goed om te weten is dat China is opgedeeld in autonome regio’s en provincies. Het verschil is dat autonome regio’s meer vrijheid hebben om regels te implementeren. Binnen-Mongolië is zo’n autonome regio, zo’n regio kenmerkt zich door een verhoudingsgewijs grotere bevolking van een bepaalde etnische minderheidsgroep.
Wat was er ook alweer aan de hand?
In juni vorig jaar verbood China het minen van bitcoin binnen de landsgrenzen. Veel miners stopten ermee, of verhuisden naar Amerika of buurlanden van China. De rekenkracht van het bitcoinnetwerk stortte ineen, maar deze is gelukkig al helemaal hersteld. Sterker nog, er was nog nooit zoveel rekenkracht aanwezig om het bitcoin netwerk te beschermen.
Rekenkracht nam af, maar is hersteld
Met de rekenkracht wordt ook wel de totale computerkracht op het bitcoin netwerk bedoeld. In het Engels noem je dat de hash rate van bitcoin. Bitcoin miners lossen cryptografische puzzels op om transactieblokken toe te voegen aan de blockchain. Daarvoor ontvangen zij een vaste beloning in bitcoin, en alle transactiekosten van losse transacties.
Hoe hoger de totale rekenkracht op het netwerk, hoe veiliger bitcoin is. Wil je het bitcoin netwerk namelijk kraken? Dan heb je minimaal de helft van de totale rekenkracht nodig, dat noem je ook wel een 51%-attack. De hash rate is op dit moment zo hoog, dat het hacken van bitcoin vrijwel onmogelijk is als individu. Een hoge hash rate is daarmee dus een goede graadmeter voor de veiligheid van het bitcoin netwerk.
Geen goed klimaat
Dit vergt veel energie, en daar wringt de schoen voor China. Het energieverbruik van het bitcoin minen strookt niet met hun duurzaamheidsdoelen (is de officiële lezing).
Voor nu lijkt Binnen-Mongolië het minen van crypto weer toe te staan. Maar zelfs als China toch zou besluiten om het verbod op mining op te heffen is het nog maar de vraag in hoeverre miners terugkomen.
Ondernemen in een klimaat waar de machthebbers op ieder moment van standpunt kunnen veranderen is niet bepaald aantrekkelijk.