Hoe China de dollar en betaalsysteem Swift buitenspel zet

Steeds meer bedrijven uit de Chinese ijzerertssector sluiten handelsovereenkomsten in de nationale munteenheid yuan (RMB), in plaats van de gebruikelijke dollar. Er wordt gebruik gemaakt van door blockchain aangedreven grensoverschrijdende platformen, aangezien importeurs steeds meer gebruik maken van deze techniek.

Geen dollar meer

Volgens China Economic Net hebben enkele van ‘s werelds grootste ijzerfabrikanten opgeroepen tot de adoptie van blockchain-platforms om het materiaal rechtstreeks aan Chinese bedrijven te verkopen zonder dat de dollar erbij betrokken is. Het rapport suggereert dat importeurs ook de aanstaande digitale yuan willen invoeren zodra deze officieel in het land wordt gelanceerd, om transacties minder afhankelijk te maken van de Amerikaanse valuta.

Aangedreven door blockchain

Het blijft niet alleen bij ideeën, er worden al transacties via deze blockchain afgerond. Nog niet zo heel lang geleden hebben Ansteel Group International Economic and Trade Co., Ltd. en Rio Tinto Group een grensoverschrijdende transactie van 100 miljoen yuan (12,1 miljoen euro) verzonden, via deze blockchain.

Een vertegenwoordiger van Rio Tinto sprak met International Finance News over deze transactie:

‘Al sinds 2014 doen we RMB-transacties uit met Baosteel. In 2019 hebben we ook een havenbedrijf opgericht. Nu kunnen Chinese klanten onze producten in kleine hoeveelheden in Chinese havens kopen en in RMB betalen. Als belangrijkste leverancier van Chinese klanten zijn wij van mening dat havenverkoop ons kan helpen onze bestaande klanten beter van dienst te zijn. ‘

Xinhua News Agency meldde ook op 10 augustus dat in de eerste helft van dit jaar voor 12,7 biljoen RMB-betalingen (1,54 miljard euro) zijn verzonden, dat is 37% meer dan dezelfde periode in 2019.

Einde van Swift

In de afgelopen maand hebben verschillende analisten geschreven dat de People’s Bank of China mogelijk het einde van de huidige marktdominantie van de Amerikaanse dollar zou kunnen inluiden en de wereldwijde betalingsmarkt zou kunnen verstoren. Zoals hierboven te lezen is, hebben de Chinezen een alternatief voor het dominante en veelgebruikte SWIFT-systeem voor grensoverschrijdende transacties. Door gebruik te maken van blockchain zijn transacties efficiënter en sneller.

Blockchain zou ook een grote rol spelen bij de digituale yuan, de CBDC van de People’s Bank of China, maar nog lang niet alle details zijn bekend. De Chinese regering is geen voorstander van de anonimiteit die crypto kan bieden. Daarom zal de digitale yuan niet veel van dezelfde anonimiteits- en privacyfuncties hebben waar bitcoin en veel altcoins prat op gaan. Chinese centrale bankiers zeggen echter wel dat de privacy van gebruikers beschermd moet worden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.