China waarschuwt dat bitcoin daalt naar nul, Engeland gaat hier tegenin

De Chinese overheid maakt gulzig gebruik van de vallende koersen in de cryptomarkt door investeerders te waarschuwen dat bitcoin naar nul gaat. Op woensdag publiceerde The South China Morning Post dat het nationale economische nieuwsmedium verwacht dat bitcoin compleet door het ijs zakt om te voorkomen dat mensen erin investeren.

Het is de schuld van het Westen

The Economic Daily zegt dat het Westen verantwoordelijk is voor het creëren van een opgeblazen markt die gevuld is met manipulatie en pseudo-technische concepten. “Bitcoin is niets meer dan een stukje code waarvan de rendementen enkel voortkomen uit koerswinst”, aldus het nieuwsplatform. Het is het ouderwetse “Greater Fool” argument dat al jaren tegen bitcoin gebruikt wordt.

“Op een zeker moment in de toekomst, als het vertrouwen van investeerders compleet instort of landen het gaan verbieden, dan keert het terug naar zijn originele waardeloosheid”, aldus de economische tak van de nationale Chinese nieuwsmedia. Ergens zijn dit soort uitspraken ook een compliment voor bitcoin, aangezien er een argument voor te maken is dat dit erop wijst dat China bang is voor bitcoin.

China en bitcoin

De relatie tussen China en bitcoin is er door de jaren heen altijd al een geweest van ups en downs. Na jaren van geruchten over een algeheel verbod op bitcoin kwam daar vorig jaar een hardnekkig einde aan met het instellen van een verbod op bitcoin mining. Daarmee kwam er een einde van China als grootmacht in de mining-wereld. Eerder werden in 2018 alle buitenlandse exchanges al het land uitgejaagd met een verbod om in China te opereren.

China staat bekend als een land dat graag de touwtjes in handen heeft als het aankomt op het controleren van de bevolking. Wat dat betreft was het Chinese bitcoin-verbod geen verassing. Bitcoin is immers een decentrale valuta die onmogelijk te controleren is voor overheden of andere gecentraliseerde entiteiten. Ook in het kader van de ontwikkeling van de digitale yuan is het niet vreemd dat China besloot om de concurrentie van bitcoin een halt toe te roepen.

Chinese overheid niet als enige negatief over bitcoin koers

De Chinese overheid is niet de enige die het op de korte termijn somber inziet voor de bitcoin koers. Ook Tom DeMark, CEO van DeMark Analytics, vertelde aan Marketwatch dat hij gelooft dat de cryptomarkt nog een duikvlucht te wachten staat. “Een terugval als deze maakt het goed mogelijk dat een herstel naar de all-time high voor bitcoin nog jaren, zo niet tientallen jaren duurt”, aldus DeMark over de bitcoin koers. Toch ziet DeMark nog een kans dat bitcoin de komende maanden terugspringt naar een koers van meer dan 40.000 euro. De kans daarop schat DeMark op 50 tot 56 procent.

In tegenstelling tot de waarschuwingen vanuit China is de Bank of England verrassend positief over de vooruitzichten van bitcoin. Plaatsvervangend gouverneur Jon Cunliffe liet woensdag tegenover Bloomberg weten dat de bedrijven die nu overeind blijven waarschijnlijk grote spelers worden als de boel weer omdraait. “Ik verwacht dat crypto blijft bestaan. Het heeft de mogelijkheid om grote efficiëntie en veranderingen in de markt te creëren”, aldus Cunliffe tegenover Bloomberg.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Om de 4 jaar de zelfde media bs

    24 juni 2022