China’s overmacht op bitcoin mining daalt door opkomst andere landen

Een veelgehoorde kritiek op Bitcoin is dat China het netwerk controleert vanwege de enorme hoeveelheid miners en hun rekenkracht die uit het land afkomstig is. Nu komen er steeds meer geluiden naar buiten dat die dominantie daalt en dat het netwerk ook op deze laag een betere geografische verdeling krijgt.

Gisteren liet Chun Wang, de mede-oprichter van f2pool dat meer dan 15 procent van de hash rate in handen heeft, via Twitter weten dat zij in april 2021 voor het eerst meer hash rate van buiten China zagen binnenkomen dan andersom. “De verschuiving is gaande,” liet Wang er in niet mis te verstane bewoordingen nog bij weten.

Bitcoin mining steeds robuuster

Met deze verschuiving vanuit China naar andere delen van de wereld zwakken ook de argumenten af dat bitcoin mining gecentraliseerd is in China. Hoewel het per definitie een logistieke nachtmerrie is om alle miners in het land te controleren en daarmee het netwerk aan te vallen, is het positief dat gebieden buiten China de rol overnemen.

Een steeds kleiner deel van de hash rate van het netwerk is afkomstig van binnen de Chinese grenzen. Om competitief te blijven moeten miners altijd op zoek naar de goedkoopste energie wat een belangrijke katalysator is voor een betere geografische verdeling van bitcoin mining.

Daarnaast is het opzetten van een bitcoin mining farm een kapitaalintensieve operatie en is het voor investeerders ook belangrijk om juridische zekerheid te hebben. China staat erom bekend wispelturig te zijn ten opzichte van bitcoin en de industrie die om de digitale munt heen hangt. In die zin is het ook logisch dat we zien dat een steeds groter deel van de hash rate afkomstig is van buiten China.

Verder raakt bitcoin steeds meer verweven met de rest van de economie en is het onwaarschijnlijk dat de digitale munt zal verdwijnen. Integendeel zelfs, het lijkt erop dat bitcoin de komende jaren alleen maar blijft groeien en dat maakt het opzetten van een mining farm een interessant investering.

Noord-Amerikaanse mining pool dringt top 5 binnen

Eind april is er met Foundry USA een Noord-Amerikaanse bitcoin mining pool de top 5 van grootste miners binnengedrongen. Ondernemer Barry Silbert, onder andere bekend van Grayscale, liet weten trots te zijn op deze ontwikkeling en gaf ook aan dat de hash rate in rap tempo verschuift van China naar Noord-Amerika.

Great American Mining is een ander interessant bedrijf om in deze verschuiving in de gaten te houden. Deze Amerikaanse partij zorgt ervoor dat de olie- en gasindustrie minder energie verspilt door de overtollige productie in te zetten voor bitcoin mining. Hiermee worden ze niet alleen competitiever, maar stoten ze ook minder co2 uit en is het meteen het voortbestaan van bitcoin belangrijk voor een grote Amerikaanse industrie.

Op steeds meer manieren neemt bitcoin zo een belangrijke positie in verschillende industrieën in. Wat het ook politiek lastig maakt om bitcoin te verbieden, een scenario dat met de dag onwaarschijnlijker lijkt te worden. Zeker nu ook de hash rate steeds minder afkomstig is uit China.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.