China zet achtervolging in op Amerika met Spot Bitcoin ETF

Het lijkt erop dat China de achtervolging op de Verenigde Staten inzet met de komst van een Spot Bitcoin ETF in Hong Kong. “Concurrentie is fantastisch. Als de BlackRock, de vermogensbeheerder van de Verenigde Staten, een Spot Bitcoin ETF lanceert, dan moet die van China dat natuurlijk ook. De economische oorlog tussen Amerika en China is fantastisch voor Bitcoin”, aldus een zeer optimistische Arthur Hayes.

Maar het gaat toch om Hong Kong en niet om China?

Dat klopt, maar wereldwijd wordt Hong Kong over het algemeen gezien als een verlengstuk van China. Hong Kong lijkt soms weleens de jurisdictie waar China wat meer risicovolle dingen uitprobeert, zodat ze de concurrentiestrijd met bijvoorbeeld Amerika kunnen bijbenen.

Hong Kong wordt vaak als een “Speciale Administratieve Regio” (SAR) van China beschouwd, wat betekent dat het deel uitmaakt van de Volksrepubliek China, maar een zekere mate van autonomie heeft op bepaalde gebieden.

Deze speciale status is het resultaat van de overdracht van soevereiniteit over Hong Kong van het Verenigd Koninkrijk naar China in 1997. Dit proces staat bekend als de overdracht van soevereiniteit of de overdracht van Honk Kong.

Verder kent Hong Kong een bloeiende economie en is het een belangrijk financieel centrum in Azië en de wereld. Het behoud van zijn eigen economisch systeem heeft Hong Kong geholpen om zijn status als internationale zakelijke hub te behouden.

Nu lijkt er dus een Spot Bitcoin ETF naar Hong Kong te komen, zodat China straks niet achterloopt als de VS er eentje krijgt via bijvoorbeeld BlackRock.

Goed voor Bitcoin

De timing van deze beslissing vanuit Hong Kong is natuurlijk niet geheel toevallig. We zijn op een punt aangekomen dat een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten een kwestie van tijd lijkt.

Als China niet teveel wil achterlopen op het gebied van Bitcoin, dan moet het nu aanhaken en wat dat betreft is het geen verrassing dat ze op dit moment deze strategische keuze maken.

Deze keuze toont ook aan hoe belangrijke (in ieder geval in potentie) geopolitieke grootmachten als China het achten om Bitcoin te omarmen of in ieder geval dichtbij te houden.

Het wordt interessant om te zien waar straks de eerste Spot Bitcoin ETF op de markt komt, in Amerika of in Hong Kong. We kunnen in ieder geval stellen dat deze ontwikkeling goed is voor Bitcoin.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.