Nieuwe directeur PBOC positiever gestemd over bitcoin

De aanstelling van de nieuwe directeur van de Chinese centrale bank kan misschien positieve gevolgen hebben voor het algemene standpunt ten opzichte van bitcoins van deze bank. Yi Gang werd volgens CNBC ‘onverwacht’ aangesteld als directeur van the People’s Bank of China. Volgens Chinese media toonde Yi Gang zich jaren geleden opvallend positief ten opzichte van bitcoins.

Yi Gang gaf in 2013 aan dat the People’s Bank of China bitcoin onmogelijk kan erkennen als wettig betaalmiddel in de toekomst. Wel gaf hij aan de techniek achter bitcoin ‘karakteristiek’ en ‘inspirerend’ te vinden. In het bijzonder erkent hij de toegankelijkheid van de cryptomunt: ‘gewone mensen hebben met bitcoin de vrijheid om mee te doen.’

Een aantal jaar later, in 2016, toonde Yi Gang zich enthousiast over de blockchain-technologie. In dat jaar schreef Gang in een rapport van de G20 dat deze nieuwe technologie essentieel is voor een efficiënte en veilige financiële infrastructuur.

China en bitcoins

Deze uitspraak staat lijnrecht tegenover de uitspraak van adjunct-directeur Pan Gongsheng van afgelopen december. Gongsheng verwachtte toen dat de bitcoin uit zou sterven als betaalmiddel.

De vorige directeur van the People’s Bank of China, Zhou Xiaochuan, deelt deze mening. Hij gaf aan dat hij bitcoin niet erkent als wettig betaalmiddel. Verder toonde hij zich huiverig ten opzichte van de blockchain-technologie: ‘Wanneer de blockchain-technologie zich te snel verspreid, kan het negatieve gevolgen hebben voor consumenten. Het kan onverwachte gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit en voor het monetair beleid.’

Met Yi Gang kan de Chinese centrale bank misschien een andere koers inslaan. Voorlopig blijft de Chinese centrale bank echter nog streng optreden tegen cryptocurrencies. Cryptocurrency exchanges waar mensen cryptocurrencies kunnen inruilen voor fiat geld en andersom, zijn nog steeds verboden in China. Dit geldt ook voor Initial Coin Offerings en buitenlandse cryptocurrency exchanges.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.