China bankroof

Chinese politie ontdekt ondergrondse bankroof van $1,9 miljard – Tether betrokken

De Chinese politie ontdekte een ondergrondse bankroof ter waarde van 1,9 miljard dollar. Bij die bankroof was ook de populaire stablecoin Tether betrokken. Het vond allemaal plaats in de Chinese stad Chengdu en Tether (USDT) werd gebruikt om buitenlandse valuta om te wisselen.

Banner Default 1 (Razendsnel investeren)

Bankroof met Tether begon in januari 2021

In het politierapport van de Chinese autoriteiten staat dat de ondergrondse bankroof met USDT begon in januari 2021. Blijkbaar werden de banktransacties vooral ingezet om medicijnen, cosmetica en investeringsactiva naar het buitenland te smokkelen.

De autoriteiten wisten twee ondergrondse operaties in Fujian en Hunan te vernietigen. Daarbij werd er voor 149 miljoen yuan (ongeveer 20 miljoen euro) aan kapitaal bevroren die iets te maken hadden met USDT-transacties.

Ondanks een redelijk uitgebreid verbod op cryptocurrency’s in China, blijven Chinese handelaren erin slagen om het nationale verbod te omzeilen. Uiteindelijk is dat natuurlijk ook een eigenschap van Bitcoin en crypto.

In die zin biedt het burgers bescherming tegen een overheid die het heel lastig maakt om kapitaal op een vrije manier te gebruiken. Vanuit China is het bijvoorbeeld heel moeilijk om kapitaal naar het buitenland te transporteren.

Met Bitcoin is dat relatief eenvoudig, waardoor de Chinese autoriteiten waarschijnlijk voor een algeheel verbod kozen.

Chinezen investeren groots in crypto

Er mag dan wel een verbod op Bitcoin en crypto gelden in China, maar daar trekt de lokale bevolking zich ogenschijnlijk weinig van aan. Uit een nieuw rapport van Kyros Ventures blijkt namelijk dat 88,9 procent van de respondenten in China alsnog investeert in crypto.

Opvallend is dat zij vaak ook stablecoins aanhouden. 33,3 procent van de Chinese investeerders geeft aan stablecoins te bezitten.

China was ooit een grootheid op het gebied van Bitcoin mining, totdat de overheid besloot om een algeheel verbod in te stellen. Vrijwel meteen daarna verhuisde een groot deel van de industrie naar de Verenigde Staten.

Wat dat betreft moet nog maar blijken hoe slim dat besluit van de Chinese overheid is geweest. Tot nu toe heeft het ze vooral geld gekost.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.