Geen bankrekening nodig om cryptocurrency van Chinese centrale bank te gebruiken

Binance Research, de onderzoekstak van ‘s werelds grootste crypto exchange Binance, meldt dat Chinezen geen bankrekening nodig zullen hebben om China’s Central Bank Digital Currency (CBDC) te gebruiken.

Afgelopen week kwam naar buiten dat de officiële cryptocurrency van de Chinese centrale bank al zo goed als klaar is.

Losse koppeling en anonimiteit

Binance Research schreef hier eergisteren over. De onderzoekers noemen de CBDC een ‘losgekoppeld ontwerp.’ Dit concept verwijst naar een systeem van componenten die onafhankelijk van elkaar zijn.

Het resultaat is dat gebruikers de CBDC aan elkaar kunnen overdragen zonder een bankrekening te hoeven gebruiken. Er worden drie achterliggende beschreven:

  1. een zekere mate van anonimiteit voor de gebruikers waarborgen
  2. snelheid van betalingen moet kunnen wedijveren met een contante betaling
  3. internationalisering van de Chinese munt renminbi stimuleren

De eigenschap om geen bankrekening te hoeven gebruiken lijkt heel bijzonder, maar tweeduizend cryptocurrency’s gingen de Chinese munt al voor.

Smart contracts

Het rapport stelt ook dat de People’s Bank of China (PBoC) overweegt om smart contracts in hun infrastructuur te gebruiken. De bank twijfelt nog omdat ze het zo simpel mogelijk willen houden.

Volgens het rapport maakt de PBoC zich zorgen dat als ze smart contracts implementeren, dit een soort toegevoegde waarde wordt voor de coin. Dat wil de centrale bank niet, want anders kan de munt zomaar bestempeld worden als een security. En een security heeft over de hele wereld minder beweegruimte vanwege juridische belemmeringen, dit druist in tegen de internationale ambities van de Chinese centrale bank.

Munt wordt niet in november al gelanceerd

Eerder schreven wij dat de munt in november in theorie al gelanceerd zou kunnen worden, rond Singles Day. Dat nieuwtje kwam van een anonieme bron van Forbes. Maar The Global Times weerspreekt dat de PBoC van plan is om zijn CBDC in november al vrij te geven. De PBoC noemt 11 november niet meer dan onnauwkeurige speculatie.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.