Cloudflare gaat Ethereum node draaien in experiment om ‘beter internet te bouwen’

Cloudflare is een web-beveiligingsbedrijf dat experimenteert met Web3 netwerken die Proof-of-Stake omarmen. Ethereum is daarbij de eerste ‘klant’ van Cloudfare. Het gaat met Ethereum experimenteren door enkele full nodes te draaien in het nieuwe Proof-of-Stake netwerk.

The Merge

Op dit moment staat de ‘Merge’ van Ethereum gepland voor het derde of vierde kwartaal van 2022. De Merge is de naam voor de overgang van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake binnen Ethereum. Als er geen nieuwe hobbels op de weg ontstaan, dan gaat Ethereum dus binnenkort over op het langverwachte Proof-of-Stake. Volgens Cloudfare zorgt dat in potentie voor enkele significante verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie.

Cloudflare draait al Ethereum nodes

Het is niet de eerste keer dat Cloudflare van plan is om een Ethereum node op te zetten. In juni 2019 zijn ze namelijk al begonnen met het draaien van Ethereum nodes. Die gebruiken ze onder andere als blockchain explorer voor gebruikers. Hiermee kunnen klanten van Cloudflare de blockchain inspecteren. Maar het is ook mogelijk om via de nodes van Cloudflare transacties in te schieten naar het netwerk. Dat betekent dat je ethers kunt versturen via Cloudflare, maar ook smart contracts op de blockchain kunt publiceren.

Daarmee zijn ze wel een gecentraliseerde partij in het netwerk, maar voor veel mensen die niet technisch genoeg zijn om een eigen node te draaien is dit een mooie oplossing. Ze zijn ook niet de enige, want Infura heeft een vergelijkbare dienstverlening. Het doel van deze dienst is om mensen die nog nooit een smart contract hebben gebruikt dat op een eenvoudige manier te kunnen laten doen. Om zo de voordelen van Ethereum naar miljarden mensen te brengen, zoals ze dat in de eerder aangehaalde blog omschrijven.

Bouwen aan een beter internet

De overgang van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake is volgens Cloudflare essentieel om de energieconsumptie van de sector onder controle te krijgen. Hierbij verwijzen ze onder andere naar het feit dat Bitcoin momenteel evenveel energie consumeert als Zwitserland. Al zijn dat soort vergelijkingen niet helemaal eerlijk, omdat het ook relevant is om te kijken naar de energiemix. Welke energiesoorten het netwerk gebruikt om bitcoin te minen is enorm relevant. Wat we nu zien is dat steeds meer miners gebruikmaken van goedkope duurzame energie en daarmee die sector een push geven.

Cloudflare lijkt er echter van overtuigd dat Proof-of-Stake de weg vooruit is. Om dat extra kracht bij te zetten gaat het de technologie omarmen, te beginnen met Ethereum. “De komende maanden lanceert Cloudflare volledige gestakete Ethereum validator nodes op het wereldwijde Cloudflare netwerk […] Deze nodes vormen de testbasis voor onderzoek over energie-efficiëntie, consistentie en de snelheid van het netwerk”, aldus Cloudflare over de beweegredenen om de nodes op te zetten.

Cloudflare gaat participeren in ontwikkeling Ethereum

“Kort en krachtig betekent dit dat Cloudflare gaat participeren in het onderzoek en de ontwikkeling van de fundamentele infrastructuur die Ethereum veilig, snel en energie-efficiënt moet houden”, zo schrijft het bedrijf verder in de blog. Proof-of-Stake is de volgende generatie van consensus mechanismen die zich op het hoogste niveau nog moet bewijzen. De overgang van Ethereum lijkt dan ook de belangrijkste testfase voor het consensus mechanisme te markeren.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.