Waarom vandaag een belangrijke dag is voor Bitcoin, stijgen of dalen?

Elke laatste vrijdag van de maand is het weer zo ver, dan verlopen er een boel futurecontracten bij CME. Hiermee kunnen grote investeerders met contracten gokken op de Bitcoin koers. Wat betekent dit?

Wat zijn Bitcoin futures van CME?

Sinds december 2017 is het mogelijk om te handelen in bitcoin futures bij gereguleerde derivatenbeurzen zoals CME Group. Met Bitcoin futures kunnen investeerders speculeren op het koersverloop van bitcoin. Een Bitcoin future is een termijncontract, waarin je afspreekt Bitcoin op een vaste datum voor een bepaalde prijs te kopen of te verkopen.

Bij CME Group koop je eigenlijk niet direct Bitcoin, maar een financieel product gebaseerd op de onderliggende waarde van Bitcoin. Dat noem je ook wel een derivaat.

Speel je het slim, dan kan je met een Bitcoin future zowel bij een koersdaling als bij een koersstijging geld verdienen. 

Hogere dan de huidige Bitcoin koers

Deze futures hebben eindtermijnen en die vallen altijd op de laatste vrijdag van de maand. Vandaag zullen naar schatting 8.171 Bitcoin-futurescontracten worden gesloten en afgewikkeld op de Chicago Mercantile Exchange.

De laatste open prijs die op 30 maart werd genomen, was 28.355 dollar, iets hoger dan de huidige koers van Bitcoin. De CME rapporteerde een volume van 16.139 contracten op 29 maart en een open interest (OI) van 13.971. OI is een maatstaf voor het totale aantal uitstaande termijncontracten dat nog niet is afgewikkeld.

Volgens Deribit is de totale OI bijna 300 miljoen dollar waard. Dat klinkt veel, maar is veel lager dan eerdere pieken van 1 miljard dollar. Dit suggereert dat de futures vandaag weinig impact zullen hebben op de koers. Althans, het zal niet direct verantwoordelijk zijn voor een daling.

Mogelijke stijging naar 33.000 dollar?

Onderstaande analist is ook bullish over de CME futures op Bitcoin, en zegt dat een stijging naar 33.000 dollar mogelijk is. Dat komt volgens hem door een slot op de vijfdaagse CME Futures-grafiek boven de mediumband op het Gaussiaanse kanaal.

Een Gaussiaans kanaal is een reeks parallelle lijnen die boven en onder de prijsgrafiek van Bitcoin worden uitgezet op basis van statistische berekeningen. De buitenlijnen worden bepaald door de historische bewegingen van de koers en kunnen gezien worden als potentiële weerstands- en ondersteuningsniveaus.

De prijs beweegt zich nu boven de middelste band, wat kan duiden op een doorbraak.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • fiat kills btc

    31 maart 2023