Gaat CME Ethereum futures aanbieden?

Vanaf maandag 14 mei zijn de prijsindexen van ether te zien op de websites van CME Group en Crypto Facilities. CME Group is hét grootste derivatenplatform ter wereld, gevestigd in Chicago.

Het gaat om de Ether Reference Rate en de Real Time Index. De Ether Reference Rate is een prijsindex die iedere 24 uur wordt geüpdatet om 17:00 Nederlandse tijd. De Real Time Index geeft de werkelijke prijs op het moment weer. De prijzen worden weergegeven in dollars.

Prijsindexen

Het aanbieden van prijsindexen kan een eerste stap zijn voor CME Group om ether futures aan te bieden. We zagen deze ontwikkeling bijvoorbeeld eerder ook bij bitcoin. CME Group haalde in december 2017 het nieuws met het introduceren van bitcoin future contracten, een jaar nadat de bitcoin prijsindexen op de website verschenen.

Hoofd vermogen en beleggingen Tim Court van CME Group vertelt: ‘de Ether Reference Rate en Real Time Index zijn ontworpen om aan de veranderende behoeften van de markt te voldoen. Het bieden van prijstransparantie en een geloofwaardige referentie is een belangrijke ontwikkeling voor de gebruikers van Ethereum.’

Ether future contracten

Het nieuws komt enkele dagen nadat Crypto Facilities aankondigde te beginnen met het aanbieden van ether future contracten. Crypto Facilities is een start-up uit Engeland die eerder ook begon met het aanbieden van bitcoin futures. Met het introduceren van Ethereum futures kunnen investeerders nu via een gereguleerd platform handelen in deze futures.

Maar wat zijn futures eigenlijk? Met futurecontracten speculeren investeerders op het koersverloop. Afhankelijk van hun positie krijgen zij winst bij een koersstijging of een koersdaling. Het bijzondere van een futurecontract is dat investeerders niet werkelijk in het bezit zijn van ethers. Ze speculeren alleen maar op het verloop van de koers.

Vissen in een enorme vijver

Een futurecontract is een voorbeeld van een derivaat. Derivaten zijn financiële producten, en deze markt is enorm. Volgens de website the Visual Capitalist gaat er ongeveer 1,2 biljard dollar (15 nullen achter de komma!) om in derivaten. Dit is slechts een schatting. Niemand weet hoeveel geld er werkelijk omgaat in dit soort financiële producten.

Ter vergelijking: de waarde van alle cryptocurrencies samen is op dit moment ‘maar’ 400 miljard dollar. Het aanbieden van futurecontracten kan leiden tot een nieuwe stroom institutionele beleggers.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.