Overig

Deze artiest maakt cocaïne-NFT’s, maar wordt tegengehouden door Twitter en Instagram

Voor wie het nog niet wist, NFT’s zijn trending. Zelfs reguliere media maken explainers om uit te leggen waarom NFT’s de toekomst zijn. Het gemak waarmee deze NFT’s kunnen worden gemaakt, heeft ertoe geleid dat mensen zelfs afbeeldingen van rotsen kopen en verkopen. Ook kinderen profiteren van NFT’s, zoals in het geval van de 12-jarige Benjamin Ahmed, die honderdduizenden euro’s verdiende met rare walvissen.

En nu heeft een Colombiaanse kunstenaar, bekend als Camilo Restrepo, aangetoond dat er werkelijk geen limiet is aan wat kan worden verkocht als NFT’s. Hij kreeg hiervoor wel een reprimande van Instagram en Twitter.

Een ton coke

Camilo Restrepo komt uit Medellin, Colombia. Deze plaatsnaam ken je wellicht omdat het in het verleden de thuisbasis vormde van Pablo Escobar, voormalig drugskingpin. De naam Restrepo herken je wellicht ook, hij is een bekende in de kunstwereld.

Vanaf 17 juni maakt en verkoopt hij NFT’s van cocaïne. De NFT’s zijn 3D-afbeeldingen van witte rechthoeken die werden verkocht als onderdeel van de NFT-serie die de kunstenaar ‘a ToN of coke’ noemde.

‘Als dit project viral gaat, zou ik kunnen leven van de verkoop van een ton NFT-COKE.’

Bron: opensea

Duizend kilo

De witte rechthoeken vertegenwoordigen cocaïneverpakkingen van één kilo, waarin de harddrugs meestal worden verkocht. Restrepo heeft ongeveer 1.000 van deze NFT’s gemaakt, die bedoeld waren om te worden verkocht als onderdeel van dezelfde serie.

De eerste kilo in de serie kost 0,001 ETH en de prijzen stijgen naarmate de serie vordert, helemaal tot 1 ETH. De uitzondering is kilo 666/1.000. ‘Het is een grap die ik maak: 666 als de demon van coke,’ zegt hij. ‘Dus in plaats van 0,666 ETH kost het 6,66 ETH. Ik denk dat als iemand geobsedeerd raakt door het onderwerp drugs demoniseren, en ze zijn een soort crypto-miljonair, ze het waarschijnlijk zullen kopen.’

Social media houdt hem tegen

De kunstenaar was van plan om elke ‘zak’ NFT-cocaïne die hij verkocht op sociale media te posten. Maar Restrepo ontdekte al snel dat zijn grootste probleem marketing zou zijn.

Elke keer dat de artiest de verkoop van een NFT op platforms zoals Twitter plaatste, ontdekte Restrepo dat het bericht kort daarna werd verwijderd of dat zijn account werd afgesloten. Toen hij zijn verkopen op Instagram deelde, werd de kunstenaar geconfronteerd met vrijwel hetzelfde probleem.

Bij Restrepo zijn al twee van zijn cocaïne NFT-berichten verwijderd. Met de waarschuwing dat als dit een derde keer gebeurt, zijn account voor altijd zou worden afgesloten en verwijderd. Zo wordt marketing voor de artiest op sociale media in principe onmogelijk. In gesprek met Input Mag zei de kunstenaar over de waarschuwing van Instagram: ‘Ik denk dat het algoritme het verschil niet begrijpt tussen crypto-cocaïne en het echte werk.’

NFT’s om geld wit te wassen

Als je de prijzen van sommige NFT’s ziet, is het niet gek om meteen aan witwassen te denken. Vorige maand schreef Mr Whale, een populaire crypto-analist, dat NFT’s gebruikt worden voor het witwassen van geld. De analist legde uit dat rijke mensen deze NFT’s alleen gebruikten om hun onrechtmatig verkregen geld door een kanaal te sturen om dit geld te legaliseren.

Mr. Whale vergeleek het proces met dezelfde manier waarop geld witgewassen bij fysieke kunst. En gezien de kwaliteit van sommige NFT’s die voor miljoenen van de hand gaan, is het niet zo moeilijk om zijn gedachtegang te volgen.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Deze 30 leden onderzoeken haalbaarheid digitale euro namens ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft 30 leden benoemd in haar nieuwe Digital Euro Market…

4 uur geleden

Waarom rechtszaak Ripple van belang is voor de hele cryptosector

In december 2020 heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) onder leiding van Jay Clayton…

6 uur geleden

Bitcoin struikelt op weg naar all-time high: daling van 6%

Ai ai, Bitcoin! Tijdens een sprint naar de eindstreep verzwikt de crypto zijn enkel met…

8 uur geleden

Shiba Inu stijgt 35% en breekt all time high voor 3e keer in 4 dagen

De heetste cryptocurrency van het moment is Shiba Inu (SHIB). De koers is weer is naar…

9 uur geleden

Amerikaanse banken houden in toekomst bitcoin en cryptocurrency op balans

Het Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation werkt samen met andere toezichthouders om te onderzoeken 'onder welke omstandigheden…

10 uur geleden

Gerucht ontkracht: China gaat verbod op bitcoin mining niet terugdraaien

Lange tijd is China het beloofde land voor bitcoin miners geweest en stond een groot…

1 dag geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde platform van Europa.

Naar BTC Direct