Coinbase CEO maakt zich boos om reactie Senator Elizabeth Warren op FTX-drama

Coinbase CEO Brian Armstrong is niet te spreken over de reactie van Senator Elizabeth Warren op het drama dat zich momenteel afspeelt bij FTX. Elizabeth Warren is van mening dat de Amerikaanse overheid agressief moet optreden tegen de industrie als gevolg van de ineenstorting van FTX. Volgens Brian Armstrong ligt het probleem echter ergens anders.

Wat is er aan de hand?

Coinbase is een in de Verenigde Staten geregistreerde beurs. Als gevolg daarvan moeten zij zich houden aan de strenge regels die in Amerika gelden. FTX daarentegen is geregistreerd op de Bahama’s en valt om die reden niet binnen de macht van de Securities and Exchange Commission (SEC). 

“Het probleem is dat de SEC er niet in geslaagd is om duidelijkheid te creëren omtrent de regels in de Verenigde Staten. Dat is waarom veel Amerikaanse investeerders (95 procent van de handelsactiviteit) kozen voor buitenlandse beurzen. Het slaat nergens op om Amerikaanse bedrijven voor dit probleem te straffen”, aldus een duidelijke Brian Armstrong.

Brian Armstrong is van mening dat de uitspraak van Warren van hierboven veel te kort door de bocht is. Wat de industrie volgens hem nodig heeft is niet per se een agressieve houding van de SEC, maar duidelijkheid. Als die duidelijkheid er was geweest, dan zou een partij als FTX niet voor het buitenland kiezen en waren investeerders beter beschermd.

Ripple CEO mengt zich in de discussie

Ook Ripple Labs CEO Brad Garlinghouse laat van zich horen in de discussie. Ripple Labs ligt al enige tijd in de clinch met de SEC over een vergelijkbaar probleem. Ook Ripple Labs gaat volgens Garlinghouse gebukt onder het feit dat de SEC er niet in slaagt om duidelijke regels te produceren. 

“Brian Armstrong heeft gelijk. Om consumenten te beschermen hebben we duidelijkheid nodig op juridisch vlak. Dat zorgt voor vertrouwen en transparantie. Er is een reden waarom de meeste handelsactiviteit in het buitenland plaatsvindt”, aldus Garlinghouse.

Als voorbeeld noemt hij Singapore, dat een duidelijk framework heeft voor bedrijven uit de crypto-industrie. Hierin staat precies aan welke voorwaarden tokens moeten voldoen en nog veel meer. “Singapore kan de industrie op de juiste manier behandelen, omdat ze duidelijke definities hebben over wat ‘goed’ is”, aldus Garlinghouse.

De onzekerheid heerst

Vooralsnog zorgt de ineenstorting van FTX voor een grote mate van onzekerheid in de markt. Niemand weet op dit moment nog precies wat er misging bij de beurs, behalve dat ze gegokt en verloren hebben met de tegoeden van klanten. Eigenlijk precies datgene waar Bitcoin in eerste instantie als oplossing voor bedacht is door Satoshi Nakamoto. Bitcoin is geboren in de financiële crisis van 2008, als een vorm van geld die je niet per se bij banken hoeft aan te houden.

De decentrale aard van Bitcoin maakt het mogelijk om je vermogen altijd in eigen beheer te houden. Het onderbrengen van Bitcoin bij beurzen hoort daar niet bij. Wat dat betreft is het hele FTX-drama ook een goed moment om dat gegeven weer in de spotlights te zetten. De meeste gereguleerde partijen zijn wel te vertrouwen, maar het is goed om vooraf onderzoek te doen voordat je jouw Bitcoin bij een partij onderbrengt.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • 1) en weeral denken al deze “experts” dat de cryptowereld enkel en alleen uit bitcoin bestaat.

    2) kan iemand mij eens uitleggen waarom het hebben van tokens v/h moederbedrijf als een probleem kan aanzien worden? Almeda (dochter van ftx) heeft ftt tokens en poef, ineens is dat “fout” en organiseren concurrenten een “bankrun”. Is dat het? De ene rijke zak kan de andere niet uitstaan zodus proberen ze mekaar kapot te maken met nonsens. Want ik weet niet wat het probleem is.

    11 november 2022