Coinbase-gebruikers zetten in 24 uur voor 5 miljard dollar aan USDC om in fiatgeld

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) veroorzaakte de afgelopen 24 uur een gigantische paniek om de cryptomarkt door het staking-programma van Kraken stil te leggen. Volgens de SEC voldoet het staking-programma van Kraken niet aan de Amerikaanse effectenwetgeving en dat heeft mogelijk ook gevolgen voor andere beursplatforms. In navolging van deze harde beslissing ontstond er ook paniek bij het grote Coinbase.

Paniek bij Coinbase

In de 24 uur na de beslissing van de SEC om het staking-programma van Kraken stop te zetten, begonnen gebruikers van Coinbase zich ook zorgen te maken. Coinbase biedt soortgelijke staking-programma’s aan, die het mogelijk ook op korte termijn moet stopzetten. Als gevolg daarvan converteerden gebruikers van Coinbase de afgelopen uren voor ongeveer 5 miljard dollar aan USD Coin (USDC) naar fiatgeld.

Als het staking-programma van Kraken kwalificeert als een ongereguleerd effect voor de Amerikaanse effectenwetgeving, dan is de kans groot dat Coinbase hetzelfde lot wacht. Overigens voelde Coinbase de gevolgen van de beslissing niet alleen aan de gigantische hoeveelheden USDC die klanten momenteel omzetten in fiatgeld.

Ook de algehele cryptomarkt ging kort na de beslissing van de SEC hard onderuit. Bitcoin schrijft voor de afgelopen 24 uur bijvoorbeeld een min van 3,85 procent op, terwijl Ethereum zelfs met 5,25 procent onderuitging. Inmiddels lijkt de markt weer even op adem te komen, maar het laatste woord is hier zeker nog niet over gesproken. De beslissing van de SEC kwam voor de gehele industrie als een grote verrassing.

Aandelen onderuit

Niet alleen cryptocurrency’s voelen momenteel de pijn van de beslissing van de SEC. Ook het aandeel van het beursgenoteerde Coinbase kreeg een tik. In de late uren van de Amerikaanse handelsdag op donderdag viel de koers van het aandeel met 14 procent omlaag. Inmiddels is de voormarkt geopend en staat er wederom een min van 1 procent op de borden voor Coinbase.

Coinbase CEO Brian Armstrong liet meteen van zich horen na de beslissing van de SEC. Hij is het er uiteraard niet mee eens dat de financiële toezichthouder zonder hoor en wederhoor besluit om het staking-programma van Kraken als een ongereguleerd effect te kwalificeren.

“We blijven vechten voor economische vrijheid (onze missie bij Coinbase). Sommige dagen betekent het zijn van het meest vertrouwde merk binnen de crypto-industrie dat we onze klanten moeten beschermen tegen het machtsmisbruik van de overheid,” aldus Coinbase CEO Brian Armstrong.

Overigens is niet iedereen het eens met de woorden van Armstrong. Stephan Livera, een bekend Bitcoin-podcaster, schrijft in reactie op Armstrong dat Coinbase regelmatig “scamcoins” op het beursplatform noteerde. “Ik zie niet hoe jij kunt claimen dat Coinbase het meest betrouwbare merk binnen de industrie is,” aldus een harde Livera.

Reactie van Kraken

De beslissing van de SEC betekent overigens niet dat Kraken het staking-programma volledig moet sluiten. Het verbod geldt in principe alleen maar voor de Amerikaanse klanten van het handelsplatform. “Kraken blijft het staking-programma aanbieden voor niet-Amerikaanse klanten via een afzonderlijke entiteit van Kraken,” aldus het beursplatform in een eerste reactie.

De assets van Amerikaanse klanten zijn per direct losgekoppeld en teruggeleverd binnen de accounts van deze gebruikers. Alleen de Ethers die momenteel vastzitten in de nieuwe Proof-of-Stake blockchain van Ethereum kunnen pas na de volgende update losgekoppeld worden. Op dit moment is het nog niet mogelijk om Ethers te unstaken.

Amerikaanse gebruikers met een Ethereum-stake op het platform van Kraken kunnen dus tot de Shanghai-upgrade van Ethereum genieten van de extra inkomsten. Daarna sluit ook dit onderdeel van het staking-programma van Kraken en moeten zij op zoek naar andere oplossingen.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.