Coinbase gaat in zee met vijanden van het vrije internet

Coinbase kondigde vorige week vol bombarie aan dat ze Neutrino hebben overgenomen. Neutrino is een startup die zich richt op het analyseren van blockchains, ze gebruiken openbare data van blockchain om crypto transacties te traceren.

In de aankondiging schreef Coinbase dat de technologie van Neutrino Cryptocurrency “veiliger en toegankelijker maakt voor mensen over de hele wereld. Deze acquisitie zal dieven en terroristen stoppen.”

Veel kritiek op nieuwe familie

Het is dus niet gek dat Coinbase zegt opgewonden te zijn om “Neutrino op te nemen in de Coinbase-familie.” Maar er is ook veel kritiek, voornamelijk op Twitter. Analist Arjun Balaji, merkte al snel een groot probleem op met de nieuwe familieleden van Coinbase: velen van hen hebben een verleden bij Hacking Team, een Italiaanse leverancier van spyware.

Wat is de kritiek op Hacking Team?

Hacking Team zou hulpmiddelen om misdaad en terrorisme te controleren en te bestrijden maken maar het bedrijf is allesbehalve nobel. Ze verkochten hun producten namelijk ook aan onderdrukkende regimes, zelfs als er sancties staan op deze regimes. Die regimes gebruikten op hun beurt de instrumenten om journalisten, activisten en politieke dissidenten te volgen en in gevaar te brengen.

Een kort overzicht van oud-medewerkers:

  • De CEO van Neutrino, Giancarlo Russo, is de voormalige COO van Hacking Team.
  • De CTO is Alberto Ornaghi en hij maakt al acht jaar deel uit van Hacking Team
  • Marco Valleri is ook manager bij Neutrino en hij lijkt vanaf 2004 deel te hebben uitgemaakt van Hacking Team.

Als je Amnesty International volgt dan ken je Ahmed Mansoor vast wel. Hij is een mensenrechtenactivist uit Saudi Arabië, hij is opgepakt doordat Hacking Team tools leverde aan de overheid. Ook is hij fysiek aangevallen en op dit moment moet Mansoor tien jaar zitten, kennelijk in vergelding voor zijn strijd tegen internetcensuur in het Midden-Oosten.

Volgens de Washington Post werkte Hacking Team met dezelfde Saudische groep die later een rol speelde in de moord op journalist Jamal Khashoggi. Het Citizen Lab van de University of Toronto ontdekte dat Trojan-software van het Remote Control System van het hacking-team werd gebruikt om gevluchte Ethiopische dissidenten te controleren. Ethiopië is een van de meest repressieve regimes in Afrika, en het Committee to Protect Journalists heeft gedetailleerde rapporten waar uitgebreid beschreven staat hoe journalisten worden gemarteld en vastgehouden.

Een van de grootste vijanden van het internet

In 2013 werd Hacking Team door Reporters Without Borders (RSF), een internationale non-profitorganisatie die journalisten beschermt, uitgeroepen tot een van de vijf grootste vijanden van het vrije internet. De oprichter en voormalig CEO, David Vincenzetti, tekende regelmatig e-mails met de slogan ‘Boia chi Molla’ (wie opgeeft, gaat voor de bijl), een tekst van de fascistische dictator Benito Mussolini.

Misschien ironisch maar al deze details kwamen aan het licht omdat Hacking Team zelf gehackt is. Hierdoor werd voor 4GB aan interne documenten onthuld. Een voorbeeld van deze documenten zijn klantgegevens, waardoor duidelijk werd dat zij hun diensten aanboden aan Bahrein, Kazachstan en Soedan.

Ook werd onthuld dat de Verenigde Naties claimt dat Hacking Team de regels overtrad. Er zijn namelijk internationale sancties op Sudan, wapenverkoop aan dit land is verboden. Hacking Team heeft zich hier schuldig aan gemaakt door hun producten te verkopen aan de overheid van Soedan, aldus de VN.

Wat is de reactie van Coinbase?

Dit kan enorme reputatieschade voor Coinbase opleveren, zij reageren:

“We zijn ons ervan bewust dat de mede-oprichters van Neutrino eerder bij Hacking Team werkten. Coinbase keurt de acties niet goed en zal de acties van Hacking Team ook niet verdedigen. Steeds vaker vragen blockchainanalysebedrijven om klantgegevens van cryptocurrency-bedrijven die ze bedienen. Het was belangrijk voor Coinbase om deze functie intern te hebben om de gegevens van onze klanten volledig te controleren en te beschermen en de technologie van Neutrino was de beste die we tegenkwamen.”

Die verdediging is voor velen niet overtuigend genoeg. Als reactie hierop spoorden sommigen gebruikers aan hun geld van Coinbase af te halen en over te stappen op concurrenten.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.