Handelsvolume bitcoin op CoinMarketCap voor 95 procent nep

Op 19 maart publiceerde Bitwise een rapport aan de SEC over de staat van de cryptomarkt. Dit rapport is in eerste instantie bedoeld als onderbouwing voor hun ingediende ETF, maar er wordt flink uitgehaald naar hoe verschillende exchanges hun handelsvolume weergeven. Ook CoinMarketCap.com krijgt er van langs.

CoinMarketCap.com is één van de best bezochte websites ter wereld, ze zijn dan ook van grote invloed op het cryptolandschap. Vrijwel iedereen met bitcoin en andere cryptocurrency maakt gebruik van de data en de weergegeven trends op deze site.

95 procent data CoinMarketCap klopt niet

Steeds vaker wordt de data op CoinMarketCap.com in twijfel getrokken. Er worden vooral veel vraagtekens geplaatst bij het weergegeven handelsvolume van verschillende beurzen. Bitwise schrijft nu zelfs in hun rapport dat de informatie ronduit vals is.

Bitwise beweerde dat ongeveer 95 procent van het Bitcoin-handelsvolume op CoinMarketCap.com nep of niet-economisch van aard is. “Ze geven daarmee een fundamenteel onjuiste indruk van de ware omvang en aard van de Bitcoin-markt.”

Reactie van CoinMarketCap

Nu de handelsvolumes van de beurzen in twijfel zijn getrokken, is CoinMarketCap.com van plan om een ​​reeks nieuwe tools aan te bieden om meer transparantie te bieden, aldus, zei Carylyne Chan van CoinMarketCap. Denk hierbij aan liquiditeitsmaatregelen en meer data over het handelsverkeer van beursgenoteerde beurzen.

“Bijvoorbeeld, als een exchange met weinig verkeer een volume van 300 miljoen dollar heeft en slechts 5 BTC in zijn wallet, kunnen gebruikers hun eigen conclusies trekken zonder dat we willekeurige beslissingen hoeven te nemen over wat ‘goed’ of ‘slecht’ is. Onze filosofie is om gebruikers zoveel mogelijk informatie te geven, zodat ze hun eigen conclusies kunnen trekken, zonder dat onze vooroordelen in de weg staan.”

Meer transparantie is een goede ontwikkeling, want de invloed van de website is enorm.  Toen de site begin 2018 een aantal Zuid-Koreaanse exchanges van hun site verwijderde, zorgde dat voor een enorme daling van de crypto’s aangeboden op die exchanges.

Rapport is heel interessant

De claims van Bitwise worden heel helder en duidelijk uiteengezet in hun rapport. Mocht je tijd over hebben dan is het zeker aan te raden om hier eens in te duiken. Het rapport lees je terug op de website van de SEC (PDF).

Een interessante conclusie is dat van de 81 beurzen, er maar 10 zijn die hun echte handelsvolume eerlijk delen. Dat zijn Binance, Bitfinex, Kraken, Bitstamp, Coinbase, bitFlyer, Gemini, itBit, Bittrex en Poloniex. Volgens het rapport overdrijven de andere beurzen hun handelsvolume zodat ze meer geld kunnen verdienen voor het listen van altcoins en ICO’s.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.