Coinmarketcap komt met ‘Proof of Reserve’ functie na de val van FTX

Coinmarketcap, een van de grootste crypto-trackers ter wereld, heeft een nieuwe functie toegevoegd aan zijn arsenaal. De website zorgt door middel van ‘Proof of Reserve’ dat men de fondsen van verschillende cryptomarkten kan inzien. Hierdoor hoeft het FTX drama, wat ontstond nadat de markt munten uit het niets creëerde, hopelijk geen tweede keer voor te komen.

Transparantie voor crypto

De crypto-track website liet dit nieuws weten via een tweet. Vanaf nu kan je bij alle grote markten zien hoeveel crypto zij in bezit hebben. Dit is volgens velen, waaronder Coinmarketcap, nodig om “transparantie te bieden aan cryptocurrency”.

Door deze nieuwe functie kan je nu per markt bekijken wat het totale vermogen van de markt is, hoeveel de gebruikers in hun wallets hebben, en nog veel meer. Hierdoor komt een gebruiker niet voor verrassingen te staan en helpt het om een bewustere keuze te maken voor een cryptomarkt. Deze informatie wordt elke vijf minuten bijgewerkt op de website van Coinmarketcap.

Hoe werkt het?

Deze functie is erg makkelijk in gebruik en als het voor sommigen nog niet duidelijk genoeg is, geeft Coinmarketcap ook een stappenplan. Je kan op de website klikken op ‘exchanges’ en vervolgens de markt aanklikken waarvan jij de data wil zien.

Zoals je kan zien in de tweet hierboven, geeft dit een erg duidelijk overzicht waarbij je alle relevante informatie kan zien. Aan de linkerkant staat een lijst van het aantal fondsen dat de markt heeft, met het precieze aantal en de prijs van de crypto’s erbij. In het geval van Binance is dat op het moment van schrijven een totaal van bijna 66,5 miljard dollar. Aan de rechterkant zie je een ‘piechart’ met het percentage van crypto’s op de markt.

Nu is het altijd goed om je bronnen te checken, want zoals we in de journalistiek altijd zeggen: één bron is geen bron. Informatie kan makkelijk gemanipuleerd worden en niet alle bronnen zijn altijd even betrouwbaar. Gelukkig heeft Coinmarketcap daar ook aan gedacht, en kan je rechtsboven bij de ‘Financial Reserves’ klikken op ‘source’. Deze geeft verschillende bronnen waarbij je de informatie kan checken.

Nog niet perfect, wel vooruitgang

In het geval van Binance loopt het aantal coins niet precies overeen met alle bronnen – wat je wel zou verwachten na zo’n aankondiging. Het is dus goed om niet alle informatie van één bron te halen, maar om alle beschikbare informatiekanalen te gebruiken die Coinmarketcap aanbiedt.

Deze functie brengt wel al iets meer rust in de cryptomarkt, nadat FTX – een van de grootste crypto exchanges van de wereld – omviel. Dit kwam doordat de markt twijfelachtige ‘spelletjes’ speelde aan de achterkant, iets wat nu niet meer mogelijk lijkt door de nieuwe functie van Coinmarketcap.

Je kan gelukkig zien hoeveel een markt in bezit heeft, waardoor je als gebruiker kan checken of deze de waarheid spreekt. Daarnaast heeft elke markt ook een cijfer gekregen van Coinmarketcap, en het is dan ook geen verrassing om te zien wie er als laatste komt op nummer 245:

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.