exit scam bitcoin

Exit scam bij Poolse crypto exchange Coinroom

Coinroom is, of beter gezegd, was een Poolse cryptocurrency exchange. Op 2 april 2019 sloten zij de deuren en hierbij werden meerdere klantaccounts in beslag genomen. De site is niet beschikbaar en de oprichters zijn spoorloos.

Klanten zijn hun geld kwijt

“We weten niet hoeveel ze hebben genomen”, zei een gebruiker genaamd Maciej. “Maar het is absoluut een hoop geld.” Hij doelt hiermee op de in beslag genomen accounts van klanten. Voor zover bekend zijn alle accounts waar maximaal 15.000 dollar aan fiat en crypto op stonden hun geld kwijt.

De Poolse nieuwssite Money.pl ontdekte deze exit scam op 31 mei 2019.

Een dag om je crypto van beurs te halen via admin

“Coinroom is sinds 2016 als bedrijf geregistreerd en een jaar later opende de exchange haar website. Klanten kunnen cryptocurrency’s storten, kopen en verkopen. Ze kunnen ook cryptocurrency uitwisselen voor fiat,” schreef Marcin Łukasik op Money.pl.

“In april kregen gebruikers een e-mail waarin stond dat hun accounts zouden worden gesloten. Ze hadden een dag om hun geld van hun accounts af te halen. Om dit te doen, moesten ze rechtstreeks contact opnemen met de admins van de exchange. Alles is vastgelegd in de servicevoorwaarden die gebruikers hebben ondertekend.”

Coinroom haalde de website de volgende dag direct offline en gebruikers die niet de juiste procedure volgden verloren hun vermogen.

Aaaand it’s gone

De eigenaren verdwenen en de president, Tomasz Zbigniew Wiewióra, was niet beschikbaar om vragen te beantwoorden over de exit scam. Een klant van Coinroom ontdekte dat Wiewióra een bedrijf opende in Estland nadat hij Polen had verlaten.

Gebruikers verwachten ook dat het bedrijf in strijd was met het KNF, de Poolse economische autoriteit. Łukasik merkte op dat hetzelfde gebeurde met Bitmarket24, een andere crypto beurs. Zij sloten de exchange midden in de nacht. Gebruikers van Coinroom hebben de hoop opgegeven. Een voormalige gebruiker denkt dat het geld al lang verdwenen is.

“Op de blockchain is zichtbaar dat een paar dagen voor de sluiting grote hoeveelheden cryptocurrency verplaatst zijn naar andere exchanges.”

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.