Categories: Exchanges

Exit scam bij Poolse crypto exchange Coinroom

Coinroom is, of beter gezegd, was een Poolse cryptocurrency exchange. Op 2 april 2019 sloten zij de deuren en hierbij werden meerdere klantaccounts in beslag genomen. De site is niet beschikbaar en de oprichters zijn spoorloos.

Klanten zijn hun geld kwijt

“We weten niet hoeveel ze hebben genomen”, zei een gebruiker genaamd Maciej. “Maar het is absoluut een hoop geld.” Hij doelt hiermee op de in beslag genomen accounts van klanten. Voor zover bekend zijn alle accounts waar maximaal 15.000 dollar aan fiat en crypto op stonden hun geld kwijt.

De Poolse nieuwssite Money.pl ontdekte deze exit scam op 31 mei 2019.

Een dag om je crypto van beurs te halen via admin

“Coinroom is sinds 2016 als bedrijf geregistreerd en een jaar later opende de exchange haar website. Klanten kunnen cryptocurrency’s storten, kopen en verkopen. Ze kunnen ook cryptocurrency uitwisselen voor fiat,” schreef Marcin Łukasik op Money.pl.

“In april kregen gebruikers een e-mail waarin stond dat hun accounts zouden worden gesloten. Ze hadden een dag om hun geld van hun accounts af te halen. Om dit te doen, moesten ze rechtstreeks contact opnemen met de admins van de exchange. Alles is vastgelegd in de servicevoorwaarden die gebruikers hebben ondertekend.”

Coinroom haalde de website de volgende dag direct offline en gebruikers die niet de juiste procedure volgden verloren hun vermogen.

Aaaand it’s gone

De eigenaren verdwenen en de president, Tomasz Zbigniew Wiewióra, was niet beschikbaar om vragen te beantwoorden over de exit scam. Een klant van Coinroom ontdekte dat Wiewióra een bedrijf opende in Estland nadat hij Polen had verlaten.

Gebruikers verwachten ook dat het bedrijf in strijd was met het KNF, de Poolse economische autoriteit. Łukasik merkte op dat hetzelfde gebeurde met Bitmarket24, een andere crypto beurs. Zij sloten de exchange midden in de nacht. Gebruikers van Coinroom hebben de hoop opgegeven. Een voormalige gebruiker denkt dat het geld al lang verdwenen is.

“Op de blockchain is zichtbaar dat een paar dagen voor de sluiting grote hoeveelheden cryptocurrency verplaatst zijn naar andere exchanges.”

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recent Posts

Bitcoin koers analyse: Op naar de hoogste prijs ooit of eerst terug naar 7.200 euro?

Het lijkt nu stilte voor de storm voor bitcoin. De koers lijkt niet veel te bewegen, afgezien van de daling…

3 uur ago

Ethereum koers stijgt met 15 procent, bijna 200 dollar (181 euro)

De waarde van ether is sinds het begin van september met bijna 15 procent toegenomen. De koers schuurt tegen de…

8 uur ago

Tim Draper noemt bitcoin prijs van 250.000 dollar conservatief

Durfkapitalist Tim Draper blijft immer optimistisch over de koers van bitcoin. Eerder voorspelde hij dat de prijs van bitcoin binnen…

9 uur ago

Bitcoin minen verboden in Chinese regio Binnen-Mongolië

Lokale Chinese regeringsbeambten hebben besloten om het minen van bitcoin in de regio Binnen-Mongolië te verbieden. Huh, Binnen-Mongolië? Binnen-Mongolië, ook wel Zuid-Mongolië genoemd,…

10 uur ago

Tone Vays: koersen van alle altcoins zakken naar nul en Bakkt helpt bitcoin niet

BTC Nieuws was afgelopen weekend in Riga, de hoofdstad van Letland, om verslag te doen van de Baltic Honey Badger…

1 dag ago

D-day voor Libra vandaag: makers cryptocurrency van Facebook in gesprek met centrale banken

Vandaag is een belangrijke dag voor Libra, de digitale munt die Facebook wil lanceren. Vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank…

1 dag ago