Coinsquare bevestigt datalek: adressen, namen, telefoonnummers en crypto-saldi op straat

Het Canadese cryptobedrijf Coinsquare heeft te maken gehad met een datalek op 19 november. Gebruikerstegoeden en wachtwoorden werden niet beïnvloed door de hack, maar een aantal klantrecords werd mogelijk blootgelegd.

Volgens een artikel van CoinDesk heeft het Canadese Coinsquare meer informatie gedeeld over het datalek. Afgelopen vrijdag stuurde het bedrijf namelijk een e-mail naar alle klanten.

Geen geld of crypto in gevaar

Het incident vond aanvankelijk plaats op 19 november, wat Coinsquare ertoe aanzette om ‘een ongeplande onderhoudsperiode’ te ondergaan om het probleem op te lossen, zei Coinsquare via Twitter, eraan toevoegend dat er geen geld van klanten in gevaar was.

De e-mail die afgelopen week werd verzonden, onthulde dat, hoewel er geen wachtwoorden werden vrijgegeven, er veel persoonlijke data gestolen is.

Veel persoonlijke data gestolen

Volgens CoinDesk gaat het om klantnamen, e-mailadressen, woonadressen, telefoonnummers, geboortedata, apparaat-ID’s, openbare wallet-adressen, transactiegeschiedenis en rekeningsaldi.

Coinsquare-services zijn vrijdag hersteld op mobiele en desktopplatforms. Er blijft een bug bestaan met de zichtbaarheid van eerdere transactiegeschiedenis in de applicatie.

Wettelijke registratie beschermt klantdata niet

Dat juist Coinsquare van alle Canadese bedrijven te maken heeft met een datalek is extra wrang. Op 12 oktober brachten ze namelijk het nieuws dat ze het enige cryptobedrijf zijn met een registratie bij de Investment Industry Regulatory Organization of Canada (IIROC).

Deze wettelijke status zal Coinsquare nu positioneren als de eerste crypto-only IIROC-geregistreerde investeringsdealer van Canada. Het Coinsquare-team schreef destijds:

‘In de omgang met een IIROC-registrant hebben Coinsquare-klanten nu het extra comfort en de zekerheid dat ze weten dat Coinsquare werkt op het hoogste niveau van dealernaleving en toezicht onder het bestaande regelgevende systeem.’

Financiën rapporteren en voldoende kapitaal

Helaas heeft deze hoge standaard er niet voor kunnen zorgen dat klantdata veilig zijn. Aan de andere kant, met de verordening zullen de klantenfondsen van Coinsquare volledig gescheiden zijn en worden bewaard door erkende en verzekerde bewaarders.

Coinsquare is ook verplicht zijn financiële draagkracht regelmatig te rapporteren en voldoende kapitaal aan te houden voor verplichtingen. Bovendien worden contanten op klantrekeningen beschermd door het Canadian Investment Protection Fund in geval van insolventie.

Momenteel heeft Coinsquare meer dan 500.000 gebruikers. Twee jaar geleden had Coinsquare ook te maken met een datalek, toen verkocht een oud-medewerker klantdata.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.