Consumenten weten weg naar bitcoin langzaam weer te vinden

Bitcoin is in november met 40% gestegen en de waarde is sinds begin 2020 met een indrukwekkende 165% toegenomen. Nu bitcoin zich in een bullmarkt begeeft, verwachten veel handelaren een snelle correctie om en nabij het hoogste punt ooit, nu slechts 4% verwijderd.

Zevende week

In de bullmarkt van 2017 duurden bitcoin rally’s gemiddeld zeven weken voordat ze een correctie tussen 30% en 40% meemaakten. De huidige rally is in de zevende week. Veel analisten zijn echter van mening dat de huidige marktomstandigheden anders zijn dan drie jaar geleden en dat meer institutionele aankopen kunnen leiden tot een stevigere bodem. Dat zie je aan hoe agressief en snel dips worden gekocht.

Consumenten blijven achter…

Er is nog een groot verschil, in 2017 werd de stijging dus niet door institutionele partijen veroorzaakt maar door particuliere investeerders. Dit leidde tot een golf van aanmeldingen bij cryptobeurzen en wisselkantoren zoals BTC Direct en BLOX. Ook was er een explosie in zoekaantallen op Google voor bitcoin. Er zijn echter vroege tekenen dat er mogelijk een golf op komst is.

…maar komen er aan!

Uit data van BTC Direct en BLOX blijkt dat in november dagelijks drie keer meer nieuwe accounts worden aangemaakt dan in voorgaande maanden. Ook is er een kleine stijging op het zoekwoord ‘bitcoin’ te zien op Google, het indexcijfer is nu 21. Alleen de bullrun van 2017/2018 (100) en de zomer van 2019 (24) halen hogere indexcijfers.

bitcoin google trends

Bitcoin zoekvolume op Google Nederland

Simon Peters, analist bij investeringsplatform eToro, ziet ook een toename van de cryptohandel. ‘De uitzonderlijke run van bitcoin gaat door, met een recordhoogte van 20.000 dollar nu binnen handbereik’, zei Peters. ‘Op ons platform is de gemiddelde bitcoin-handel per dag in november 81% hoger dan in 2020. In dit tempo zou het me niet verbazen als bitcoin een belangrijk onderwerp wordt aan het kerstdiner.’

Bitcoin is schaars

Een andere factor die lijkt bij te dragen aan de snelle stijging van bitcoin, is dat elke dip agressief wordt gekocht. Een reden hiervoor is een toegenomen besef dat er een groeiend tekort aan bitcoin en een dreigende aanbodcrisis kan zijn. Dit verhaal is gebaseerd op de simpele combinatie van minder aanbod na de halvering van mei en de enorme aankopen door grote entiteiten zoals Square, PayPal en Grayscale.

Na de halvering van bitcoin in mei daalde het aantal nieuw geminede bitcoins per dag van 1800 naar 900. Hoewel het moeilijk is om nauwkeurige gegevens te krijgen, suggereren veel rapporten dat Square (The Cash App) en PayPal (alleen Amerikaanse klanten) alleen al meer dan de 900 bitcoins per dag kopen.

Fondsenbeheerder Grayscale is nog agressiever. De Grayscale Bitcoin Trust heeft nu de bewaring van meer dan 500.000 bitcoins en koopt elke dag meer. Het fonds is meer dan 9 miljard dollar waard en vertegenwoordigd 2,69% van het beschikbare aanbod en de marktkapitalisatie van bitcoin.

Alleen stijging mogelijk

Als deze drie bedrijven zo doorgaan en gezamenlijk meer dan 900 bitcoins per dag kopen, dan is de uitkomst een simpel rekensommetje. Er zullen nieuwe verkopers moeten verschijnen om aan de vraag te voldoen, zo niet, dan gaat de bitcoin koers omhoog.

Dat staat ook in het laatste rapport van Pantera Capital: ‘Dat is waar het deel van de eindige aanbod en inelasticiteit om de hoek komt kijken: een hogere prijs. Dat is nu HET verhaal in bitcoin. Wanneer andere, grotere financiële instellingen hun voorbeeld volgen, zal de aanbodschaarste nog onevenwichtiger worden. De enige manier waarop vraag en aanbod in evenwicht zijn, is tegen een hogere prijs.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.